Fen Bilimleri Terimi Olarak Aktin:
Kaslarda kasılmayı sağlayan protein yapıdaki ince iplikler.
Aktin Nedir Ne İşe Yarar
Aktin filamentleri hücreye mekanik destek sağlar, hücrenin şeklini belirler, hücrenin hareket etmesine olanak sağlar (aktinden oluşan lamellipodia, filopod ve psödopod gibi yapılar aracılığıyla); bazı tip hücrelerarası bariyerlerin oluşumunda, sitoplazma akıntısında ve hücre bölünmesi sırasında hücrenin ekvatorunda boğum oluşmasında rol alırlar. Kas hücrelerinde, miyozin adlı proteinle birlikte, kasılma eyleminin gerçekleştirilmesinde asli bir rol alırlar.
Hücre sitoplazmasinda aktin genellikle ATP’ye bağlı olarak bulunur, ama ADP’ye bağlanması da mümkündür. ATP-aktin kompleksleri aktin filamenti oluşumunda daha hızlı polimerize olurken daha yavaş depolimerize olurlar. ADP-aktin kompleksleri için durum tam tersidir.
Aktin ökaryotik hücrelerdeki en yaygın olarak bulunan proteinlerden biridir ve hücre içi konsantrasyonu genelde 100 µM’dan fazladır. Aktin, evrimsel olarak, türler arasında en iyi korunmuş proteinlerden biridir. Alg ve insan hücresindeki aktin proteinler aminoasit içeriği ve dizilimi açısından birbirlerinden %5’ten daha az farklılık göstermektedirler.
Aktin proteini nerede bulunur?
Mikrofilamentler (veya aktin filamentleri) tüm ökaryotik hücrelerin sitoplazmasında bulunan hücre iskeletinin en ince filamentidir.
Biyoloji Terimi Olarak Aktin:
Kaslarda kasılmayı sağlayan protein yapıdaki ince iplikler. Miyozinle birlikte kasın, kasılma ve gevşemesini sağlar.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Aktin:
1. Aktin miyoflamentinin yapısını oluşturan protein.
2. Kas kasılmasında rol oynayan bir protein çeşidi.