Kalbin her iki yanı da aynı anda kan pompalar. Sağ karıncık kasılarak kanı akciğerlere gönderirken, sol karıncık da aynı anda kasılır ve kanı vücudun geri kalanına gönderir. Kalbin çalışma döngüsü, iki aşamadan oluşmaktadır.
Sistol (kasılma) ve diyastol (genişleme). Sistol, karıncıkların kasılmasıdır. Diyastol, karıncıkların gevşemesi ve kulakçıkların kasılmasıdır. Kasılma ve genişlemeden oluşan tam bir kalp döngüsü bir kalp atışını meydana getirir.
Her kalp döngüsü sırasında kalp kapakçıkları, açılır ve kapanır. Kapakçıkların kapanması kalp atışının sesini meydana getirir ve doktorlar bu sesi stetoskop adını verdikleri bir alet aracılığıyla dinler. Karıncıklar kasıldıkça, ikili ve üçlü kapakçıklar kapanır ve ilk sesi meydana getirir.
(1). Kapakçılann kapanmasının hemen ardından karıncıklar üstünde oluşan basınç aort ve akciğer atardamarlarının açılmasını sağlar
(2). Bir kasılma bittikten sonra karıncıkların üstündeki basınç azalır
(3). Bundan sonra aort ve akciğer atardamarları kapanır ve kalp atışının ikinci sesi meydana gelir (4).
Normal bir insanın kalbi dakikada 60 ile 80 defa atar. Her atışta İki karıncıktan 77,5 gram kan pompalanır. 8u hareketsiz olduğumuz zamanlarda kaİDİmizin dakikada 11,365 İt kan pompaladığı anlamına gelmektedir.