Aparthayt: Güney Afrika Hükûmeti’nin, 1948’den 1991’e kadar yürüttüğü, katı bir ırk ayrımına dayanan politikasına verilen addı. Güney Afrika’daki ırkçı rejimi tarif etmek için kullanılan Apertheid kelimesi, Hollandacadan geliyordu ve ‘’ ayrımcılık ‘’ manasına geliyordu. Lakin Güney Afrika’nın resmî dillerinden biri olan “Afrikaans” dilinde, ayrılık anlamına gelmektedir. Aparthayt, ilk Güney Afrika kanunlarında, Güney Afrika ırklarını, (1) siyah,
(2) beyaz, (3) karışık ırk veya (4) Asyalı olarak sınıflandırıyordu. Aparthayt, yerleşimde, eğitimde, iş hayatında, sosyal hayatta ve ulaşımda bir ayrımı öngörüyordu.
Bunun ardından sömürgeci beyazların yaptıkları hatayı anlamasından ziyade, hür dünyanın bu ayıba daha fazla kayıtsız kalmak istememesi yatıyordu. 1986’da bazı yasaların iptali ile Apartheid biraz daha esnek duruma getirildi. Hükümet 1991 yılında Aparthayt’ın temelini oluşturan son kanunları da kaldırdı. Aparthayt’ın etkileri, yasalar kaldırıldıktan sonra da sürdü.
27 Nisan 1994’te yapılan seçimlerde Afrika Ulusal Konseyi büyük bir başarı elde etti ve Özgürlük savaşçısı Mandela bir ömre yayılan mücadelesini, Nisan 1994’te yapılan ilk demokratik seçimin ardından, ülkesinin cumhurbaşkanı seçilerek taçlandırdı. Aynı yıl yürürlüğe giren yeni anayasa ve haklar anayasası ile Apartheid rejimi tarihe karışmış oluyordu.