Apolar bağ veya Apolar kovalent bağ, aynı cins iki ametal atom arasında meydana gelen bir kovalent bağ türüdür.
Bu şekilde meydana gelen moleküllere element molekülü adı verilir. Bu moleküllerde ortaklaşa kullanılan elektronlar her iki atom çekirdeği tarafından eşit oranda çekilir. Çünkü çekirdek yükleri aynıdır. Apolar bağ, kutupsuz bağ demektir. Örneğin O2, N2, H2 molekülleri aynı cins atomlardan oluşmuş iki atomlu moleküllerdir ve bu atomlar arasındaki bağ apolar kovalent bağdır.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Apolar Kovalent Bağ:
Aynı cins ametal atomları arasında oluşan kovalent bağdır.
Kimya Terimi Olarak Apolar Kovalent Bağ:
Aynı iki atom arasında ortak kullanılan elektronlar iki atom tarafından aynı oranda çekildiği için bir kutuplaşma oluşmaz. Bu tür kovalent bağlara apolar kovalent bağ denir.
Pole: kutup
Polar: kutuplu
Apolar: kutupsuz
Apolar Kovalent Bağ Örnekleri Nelerdir?
Apolar kovalent bağlar aynı zamanda kutupsuz bağ şeklinde ifade edilmektedir. Molekülleri aynı olan atomlardan oluşması ile beraber, genel olarak iki atomlu yapıya sahip şekilde öne çıkarlar. Bu konuda öne çıkan ve ifade edilen birçok farklı örnek bulunmaktadır.
– N2
– H2
– O2
Yukarıda verilen örnekler ve atomları arasında mevcut olan bağ Apolar Kovalent Bağ şeklinde ifade edilmektedir. Herhangi bir kutpu olmayan, yani kutupsuz bağ biçiminde ön plana çıkarlar. Diğer bir ifade ile aynı cins ametal atomlar üzerinden meydana gelen bir yapı şeklinde anlatmak mümkün. Özellikle taşımış olduğu görevler ve özellikleri eşliğinde kimyasal açıdan önemli bir yere sahiptir. Maddi açıdan birçok farklı yapıda yer aldığını ifade etmek mümkün.