Arıların yaklaşık olarak 20.000 farklı türü vardır. Doğada çalışkanlıklarıyla ün yapan arılar, 42 günlük ömürlerinde, ”mucizevi besin” balı üretirken kat ettikleri mesafeler, iletişim becerileri, savunma mekanizmaları ve örnek yardımlaşmalarıyla dikkati çekiyor. Arı, gövdesi segment adı verilen halkalarla kaplı, üç çift bacağı bulunan, vücudu tüylerle kaplı, bir çift antene sahip, siyah çizgili sarımsı renklerde böcek türüdür.
Binlerce farklı türde arı vardır, hepsinin yaşadıkları yerler ve hayat tarzları birbirinden çok farklıdır. Kışların çok sert olmadığı ılıman iklimlerde genç kraliçe yaban arıları kışı iyi kurutulmuş kumsal sığlıklarda veya diğer uygun ortamlarda kazdıkları çukurlarda geçirir. Kolonilerde kışı yalnızca onlar geçirebilir. Baharda hayatta kalan her kraliçe yeni bir koloni başlatır. Bal arıları her hava koşuluna uyum sağlayabildiği için daha şanslıdır.
Çok verimli ve karmaşık bir toplumsal düzenleri olduğu için insanlara benzetilirler. Yaşadıkları kovunda işçi arılar sıcaklığı çok iyi ayarlar.
Sıcaklık genç anların gelişebileceği . 33.8°C’de korunur. Kışın koloninin sıcaklığının 7.2 °C’nin altına düşmesine izin vermezler. Kovanda saklanan bal, anlar tarafından vücutlarının aşırı ısı kaybetmesini önlemek amacıyla yakıt olarak kullanılır.
KISA BİLGİ
Tipik bir bal arısı kolonisi bir kraliçe, on binlerce işçi ve birkaç yüz erkek arıdan oluşur. Kraliçe, yumurtlayan dişi bal arısıdır. İşçiler, kraliçenin çiftleşmemiş dişi dölüdür. Erkek arılar kraliçenin erkek dölleridir.