Arşimet prensibi, bir sıvı içindeki katı bir cismin, taşırdığı sıvının ağırlığına eşit bir batmazlık kuvveti ile yukarıya itildiğini belirtir. Ünlü bir deneyde Arşimet, aynı kütledeki altın bir taç ile bir altın külçesinin taşıracakları su miktarlarının aynı olması gerektiğini ileri sürmüş ve bunu doğrulayamayınca tacın saf altın olmadığını anlamıştır.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Archimeds (Arşimet) Prensibi:
Sıvı içerisine batırılan bir cisme sıvının etki ettirdiği kaldırma kuvveti,cisimle aynı hacimdeki sıvının ağırlığına eşittir.Bu kurala Arşimet prensibi denir.
Kaldırma kuvveti konusunda en merak edilen unsurlar arasında nelere bağlı olduğu geliyor. Ele alınan formül hesaplaması kapsamında, herhangi bir cisme etki etmesi açısından kuvveti nelere bağlı olduğu öne çıkmaktadır. Bu konuda matematiksel bir formül üzerinden ele alındığı vakit kaldırma kuvvetini şunlara bağlı olduğu ifade edilebilir.
– Cismin sıvının içine batan hacmi artarsa kaldırma kuvveti de artar.
– Ayrıca sıvının öz kütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir.
– Yerçekimi ivmesi arttır sürece kaldırma kuvveti de yine artar.
Genel olarak bu unsurlara bağlı şekilde kaldırma kuvveti artış gösterir ya da azalır. Yani bu durum cismin ağırlığı, hacmi ve yerçekimi ile sıvının öz kütlesi üzerinden ele alınmaktadır. Tüm bunlar ele alınan matematiksel formülü kapsamında hesaplanır ve günümüzde birçok farklı alanda kullanılır.