Asteroit, yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gökcisimleridir. Asteroitler, diğer bütün gezegenlerden daha küçüktür ve çok azının çapı 30 kilometrenin üzerindedir.
Asteroitler, Güneş’in yörüngesinde dönen, yüzeyi kayalık ve buzlu küçük cisimlerdir. Bazen, küçük gezegenler olarak adlandırılırlar. Çoğu asteroit Mars ve Jüpiter arasındadır ve 7000’den fazlası tanımlanmıştır. Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına karşın yüzlerce km genişlikte olabilirler. Örneğin Asteroit Kuşağı’ndaki en büyük cisim olan cüce gezegen Ceres’in genişliği 940 km’dir. Asteroit ya da kuyrukluyıldız gibi çeşitli gökcisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise göktaşı olarak adlandırılır.
Boyutlarına göre bazı asteroitler, Dünya için tehlikeli olabilir. Asteroit terimi genellikle, çapı 1,6 kilometreden büyük olan cisimler için kullanılır. Ida adlı asteroitin kendine ait bir küçük ay’ı vardır. Bu ay, güneş sistemindeki bilinen en küçük uydudur. Asteroitler muhtemelen gezegenlerle aynı zamanlarda şekillenmişlerdir.
Asteroitlerin her zaman yörüngeleri aynı değildir bazılarının bulunduğu kümeye eğik olabilirken bazılarınınki de eşmerkezlidir. Bu gibi örnekler verildiğinde akıllara farklı bir ilerleme biçimi olan geri gitmek gibi bir akış biçimi gelsede bu yörünge biçimi şu ana kadar gerçekleşmemiştir.