Asteroidler uzaydaki kaya parçalarıdır. Yıldıza-benzer (Yunanca asteroeides, aster “yıldız” + -eidos “form, şekil”) anlamına gelen “asteroid”, terim olarak bilinir. Asteroit, Güneş’in etrafında dolaşan sayısız, küçük gezegenleri andıran bir yapıdır. Asteroitlere küçük gezegenler de denir.
Asteroitlerin yörüngeleri diğer büyük gezegenler gibi Güneş sisteminde yer alır ve Mars ile Jüpiter arasında bulunurlar.Bu şeritte çapı 30 km’den fazla 1150’den çok asteroit bulunur.
Asteroitler genelde bir ana küme halinde bulunurlar ancak bazen bulundukları yörüngeden çıkmak zorunda kalabilirler çünkü Jüpiter’in genel çekimi nedeniyle yörünge değiştirmek zorunda kalırlar. Asteroit yörünge değiştirirken kuşakta boşluklar meydana gelir işte oluşan o boşluklara da Kirkwood Boşlukları adı verilir.
Astronomlar, asteroitlerin nereden geldiği konusunda kesin bir bilgi verememektedir. Ancak en yaygın olarak kabul edilen görüşe göre, bilinen pek çok asteroit daha büyük nesnelerden meydana gelen küçük bir grubun kalıntılarıdır. Bu nesneler, gezegenlerin meydana geldiği dönemlerden kalmıştır.
Çoğu asteroit milyarlarca yıldır Güneş’in etrafındaki yörüngelerinde zarar vermeden dolaşmaktadır. Ancak ara sıra bir asteroit yörüngesinden çıkarak bir gezegenle çarpışabilir.