Abanın kadri yağmurda bilinir atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Abanın kadri yağmurda bilinir.
Bir şeyin değeri ona çok ihtiyaç duyulduğu zaman anlaşılır. Örneğin, hasta olunca sağlığın, meşguliyet arttığında boş vaktin kıymeti daha iyi anlaşılır. Bolluk zamanında fazla önemsenmeyen iki dilim ekmek, kıtlık zamanında kıymete biner.
Kısaca açıklaması: Daha önce kıymetsiz gibi görünen bir çok şeyin,kullanım zamanı geldiğinde değerinin arttığı.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Dostların değeri sıkıntıda, sağlığın değeri hastalıkta, abanın kadri de yağmurda bilinir.
Açıklama ve kompozisyon : “Abanın kadri yağmurda bilinir” atasözü önemsiz gibi gördüğümüz eşyaların ihtiyaç olduğu anda çok kıymetli olacağı anlamına gelir.
Zaman zaman kıyıya köşeye attığımız eşyaları çok lazım olduğunda yana döne aramaya başlayarız. Mesela bir iğne belki sene de birkaç defadan fazla ihtiyaç duymayız. O yüzden nereye koyduğumuza belki pek fazla dikkat etmeyiz. Ama bir de o iğneye ihtiyaç duyarsak o zaman o iğne çok kıymetli oluverir.
Aba kalın kumaştan yapılmış bir giyecek türünün de adıdır. Düşününsene yazın bu elbise bir kenara kaldırılır ve hiç değeri yokmuş gibi bekler. Ama havalar soğur da yağmurlar yağmaya başlarsa hemen aklımıza gelir. Ararız ve elimizin altında olmasını isteriz.
Elimizin altında olup değerini bilmediğimiz çoğu şeyi, elden çıkarmaya kalkarız. Ya atar, ya satarız. Ya da değerini bilmediğimiz için onu işe yaramayacak duruma gelene kadar bir kenarda unutur, gideriz. Ummadığınız anda ona ihtiyacımız olup da aradığımızda, ya hiç bulamayız, ya da aradığımız özelliklerini kaybettiğini görürüz. İlerde böyle durumlara düşmemek için elimizdekilerin değerini bilmeli, sürekli korumalıyız.