Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır.; Atasözü İle İlgili Cümle ve Kompozisyon. Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır. Atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır.
Görgüsüz kimse tesadüfen layık olmadığı bir imkana kavuşsa, bu durum kendisinin hakkı imiş gibi davranır, aptalca böbürlenir. Tesadüfen elde edilen makam ve mevkiler, bunları elde eden kimse için bir şımarma ve böbürlenme vesilesi olur.
Kısaca açıklaması: Günümüzde bir çok insan, hasbel kader torpil ile bir yerlere geldikleri hiç düşünmeden, çok büyük bir insan olduklarını sanıyorlar…
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Kimi sonradan görme oldukları için boşuna denemişler; Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır.
Açıklama ve kompozisyon : Bazı insanlar vardır; kendi durumları ve özdeğerleri hakkında herhangi bir fikre sahip değillerdir. Veya kendilerinde üstün bir cevher ve değer olduğunu vehmederler. Bunlar, herhangi bir rastlantıyla bir mevkiye gelince şaşırırlar, ne oldum budalası olurlar. Kendilerini bulundukları mevkiye göre değerlendirmeye kalkarlar, birtakım yapmacık pozlar ve tavırlar takınırlar. Tabii yakıştıramazlar ve hemen göze batarlar, işleri birbirine karıştırıp çevrenin alay, öfke ve antipatisini kazanırlar.
Kişi, önce kendini ve haddini bilmelidir. Rastlantı da olsa mevki, kişilerin özdeğerlerini ve kişilik yapılarını ortaya çıkaran bir sınavdır. Gurur ve kibirleri hat safhaya ulaşır. Kendilerini her şeyin üstünde görürler. Halbuki makam ve mevkilerin geçici olduğunu bilerek yaşamalı ve bu eksende bir hayat sürmeliyiz. Her zaman alçak gönüllü olmalı kimseye üstünlük taslamamalıyız.