Abdalın yağı çok olursa gah (hem) borusuna çalar (sürer), gah (hem) gerisine atasözü İle İlgili Cümle ve Kompozisyon. Abdalın yağı çok olursa gah borusuna çalar gah gerisine anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Abdalın yağı çok olursa gah (hem) borusuna çalar (sürer), gah (hem) gerisine.
Bu paranın nasıl ve ne emeklerle kazanıldığını da bilmiyorsa; o parasını helak eder, zarar edecek işlere harcar, yarınlarını asla düşünmeden hepsini tüketir. Bu gibi erdeme ulaşmamış para ve dünya malı sahibi insanlar hem yemesini bilmedikleri gibi harcarlar, hemde kimseye yararı olmayacak şekilde saçıp savururlar.
Kısaca açıklaması : Varlıklı, ama akılsız ve hesapsız kişi, malını gereksiz yerlere harcar, telef eder.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Hesabını yapmayan adamın atalarımızın söylediği gibi Abdalın yağı çok olursa gah borusuna çalar gah gerisine derler.
Açıklama ve kompozisyon : Atasözünde anlatılmak istenen ana fikir, bir kişinin malı, mülkü, parası çok olunca onu gereksiz yere harcar hiç olmadık şeylere parasını yatırır gereksiz harcama yapar, atasözünde anlatılmak istenen ana fikir budur.
“Abdalın yağı çok olursa gah borusuna çalar, gah gerisine” atasözü özellikle varlıklı insanların ihtiyaç dışı gereksiz yerlerde harcamalar yaparak, mallarını kaybettikleri, pek çok gereksiz şeye yatırım yaptıklarını anlatmaktadır. Bilinçli olmayan bu kişiler birgün parasını ve malını tükettiklerinde geriye bakıp ah çekselerde artık çok geçtir.
Kısacası atasözü bir kimsenin malı çok olunca gereksiz şeylere yatırım yapar ve parasını harcar, bunun üzerine bir ana fikri vardır.