Aç bırakmaz hırsız edersin, çok söyleme arsız edersin Atasözü İle İlgili Cümle ve Kompozisyon Aç bırakmaz hırsız edersin, çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin atasözü anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Aç bırakmaz hırsız edersin, çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin.
Yönetimin altında bulunan kimseye ikide birde şunu yap, bunu yapma demekle iyi sonuç alınır sanma; onu arsız edersin. Yiyecek, para bakımından sıkıntıya da düşürme. Çünkü hırsızlığa itmiş olursun. Aç bırakılan, doğal ihtiyaçları karşılanmayan insan kötü düşünmeye başlar. Her davranışı kınanan, her yaptığında kusur aranan kimse – nasıl olsa beğenilmiyorum düşüncesiyle – işi tamamen yüzsüzlüğe döker.
Kısaca açıklaması : “Bir kişiye bir uyarıyı sürekli olarak yapmak ve bir kişiyi istediğinden yoksun bırakmak daima kötü sonuç verir” anlamında kullanılan bir söz
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Elinin altındaki çalışanlarına ne aç bırak nede tok ne demiş atalarımız Aç bırakmaz hırsız edersin, çok söyleme arsız (yüzsüz) edersin. ”
Açıklama ve kompozisyon : İdare ve terbiyesini üstlendiğimiz kişileri devamlı azarlamak ve sıkı tedbirler uygulayıp uzun öğütler ile yasaklar koymak, onları söz dinlemez bir hâle getirir. İnsanlar yemek yemeden yaşayamazlar. Bir şekilde yeme ihtiyaçlarını gidermeleri lazım. Eğer bu ihtiyaçları giderilmezse, çalmak pahasına bile olsa bunu gerçekleştirmeye çalışırlar.
Fazla öğüt ise her zaman ters teper. İnsanlara sürekli öğüt vermek yerine ona model olmalı, doğrusunu bulmasını beklemeli. Özellikle belli yaştaki çocuklarda tersini yapma alışkanlığı vardır. Bu yüzden onlara sadece örnek olmak yeterli olacaktır. Her bireyin belli başlı ihtiyaçları vardır. bu ihtiyaçlar mutlaka giderilmelidir Zira bu durumda sözlerimiz tesirini çabuk kaybeder.
Az ama öz söylemek daha faydalı olur.
Tıpkı bunun gibi idare ve terbiyemiz altındakileri maddî ve manevî bakımdan doyurmak ve haklarını vermek de gerekir. Aksi takdirde onları kötü yola itmiş, hırsızlığa sevk etmiş oluruz. İnsanlara emanet edilen kişilere veya çocuklara karşı uygun davranış biçiminin edinilmesini vurgulamak için söylenir.
♥♥♥♥♥♥