Aç Tavuk Kendini Buğday Ambarında Sanır Atasözü İle İlgili Cümle ve Kompozisyon. Aç tavuk (düşünde) kendini buğday (arpa, darı) ambarında sanır (görür) atasözü anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Aç tavuk (düşünde) kendini buğday (arpa, darı) ambarında sanır (görür) anlamı:
Yoksul kimse hayal dünyasında yaşar, bolluğa ermiş gibi düşünür ve kurduğu hayal dünyasını şekillendirmekle meşgul olur. O zaman yapacağı işleri şimdiden tasarlar. Fakir ve yoksul kimseler daima bir şeylerin hayaliyle yaşarlar ve kendilerini bu duruma kaptırıp hayaller kurmaya, halüsinasyonlar görmeye başlarlar.
Kısaca açıklaması : “İnsanlar, yokluğunu, yoksulluğunu çektikleri şeyler için olmayacak düşler kurar.” Kim neyi, nasıl görmek isterse, kimin hayattan ne beklentisi varsa onu görür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Hayal dünyasında olan fakiri atalarımız ne güzel tarif etmiş; Aç tavuk (düşünde) kendini buğday (arpa, darı) ambarında sanır (görür).
Açıklama ve kompozisyon : Kimi kişiler, amaçlarına; alın teri, göz nuru dökerek ulaşmak yerine; yaşamın zorluklarından kaçıp hayal kurmakla yetinirler. İnsan bu dünyada her şeye sahip olamaz. Sahip olduklarını kullanır; ama olamadıklarının sadece hayalini kurmakla yetinir. Oysa çalışıp çabalamadan hiçbir amaca ulaşmamız mümkün değildir. Hem bir emeğin karşılığı olduğu için, hem de insana çalışma zevkim verdiği için Atalarımız fakirlerin zenginler gibi düşünerek onların hayali kurmalarından, aç tavuk kendisini buğday ambarında görür demişlerdir. Ancak her şeye rağmen bazen elimizde olmayan sebeplerle bir şeyleri elde edemeyiz. Bu durumlarda, hayaliyle de mutlu olmayı bilmeli, hayata şükretmeliyiz. Onun için bir kazanım kazanç elde etmek istiyorsak, en basitinden en güzel yemekleri yemek yemek istiyorsak çalışmak, uğraşmak gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır.
Hikayesi
Ahmet adında fakir bir genç yaşarmış. Hayali onlar gibi zengin olarak güzel yaşam sürmektir. Yaşadığı mahallede çevresindeki herkese hava atarak kendisini tanıtmaktadır. Kahvede otururken her zaman zenginlerin hayatlarını eleştirir olmuştur. Televizyonda gördüğü ünlülerin yaşamları hakkında yorum yapar, onların düşüncelerine karşı kendi düşüncelerini söylerdi. Zengin insanların yaşamında gibi onların öyle yapmaması böyle yapılması gerektiğini söylemesi ile ortaya çıkmıştır. Arkadaşlar “aç tavuk kendini buğday ambarında sanır” sözünü söylemişlerdir.