Acele yürüyen yolda kalır atasözü anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Acele yürüyen yolda kalır.
Her zaman verilen görevleri layıkı ile sorunsuzca başarmamız gerekir. Eğer acele davranırsak yapacaklarımızın arasındaki bazı maddeleri geçeriz, sonra işimizi bitiremeden yarım bırakmış oluruz. Bir yola başlarken aceleci olmamalı, eğer olursak bir aksilik çıkıp iş yolunun yarısında kalacağımızı aklımızdan çıkartmamalıyız.
Kısaca açıklaması : Bir insan işini acele ile yaparsa hemen bitirmek isterse işi yaparken şaşırır, işini sona erdiremez. Yapmakta olduğumuz işte olumlu sonuç almak istiyorsak acele etmemeliyiz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Akrabaya gitmek için acele evden çıkarken anahtarı kapıda unuttuk boşuna dememişler acele yürüyen yolda kalır diye..
2- Acele işe doğru yürüyen insanların çoğu yolda kalır
Açıklama ve kompozisyon : Yapmakta olduğumuz işte olumlu sonuç almak istiyorsak acele etmemeliyiz. Atalarımız acele etmenin zararlarını sürekli vurgulamış, acele edenlerin düzgün işler başaramayacaklarını ifade etmişlerdir.
Aceleci insan ne yaptığının farkında değildir. Acele etmek ile ilgili olarak, kendi aracımızla yolda ilerlediğimizi düşünelim, aracımızın maximum hızı 110 km, fakat biz arabayı zorlayıp 150 ile gitmeye çalışıyoruz, böylece kısa bir süre sonra yolda kalmamız muhtemeldir, çünkü acele etmek yukarıda belirttiğim gibi hiç gidememe riskini göze almaktır.
Acele yürüyen yolda kalır atasözü, her işinde aceleci davranan insanların, o işlerini bitiremeyeceklerini veya bitirseler bile geç bitireceklerini ifade eder. Sadece trafikte değil hemen hemen pek çok işte bu böyledir, acele etmek aceleci olmak insanlara yaşamlarına dair ciddi sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Çünkü yaptığı iş sırasında eli kolu hareket halindedir ama beyni pek çalışmaz. Beyni çalışmayan insan da düzgün işler başaramaz.