Açık yerde tepecik kendini dağ sanır atasözünün anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Açık yerde tepecik kendini dağ sanır.
Aynı şartlarda yaşayan ve sosyal seviyeleri birbirine yakın olan insanların arasında bazı yönlerden azda olsa ileride olan kimse, sanki çok büyük kayda değer bir insan olduğunu sanır ve bundan dolayı böbürlenir.
Kısaca açıklaması : Bilgili kimselerin bulunmadığı bir toplulukta az bilgili kişi dahilik taslar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Toplantıda bilgili kimse olmadığı için konuşan biri açık yerde tepecik kendini dağ sanır atasözünü hatırlattı bana.
Açıklama ve kompozisyon : Bir işi en iyi şekilde yapmak o konu hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. İçinde yaşadığımız toplumda kendisini yetenek veya bilgileriyle belli etmіş kişiler vardır. Eğer bir işi iyi bir şekilde yapıyorsan bu o konu hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bir insanın bilgi seviyesinin artması o işte elde ettiği başarıyı da o derecede arttırır.
Kişi ne kadar bilgili ve başarılı olursa olsun her zaman mütevazı olmaya çalışmalıdır. Çünkü kendisi bir işi çok iyi yapıyor olsa da o işi kendisinden çok daha iyi yapan insanlar çıkacaktır. Bu nedenle en iyi olduğunu iddia ederek burnu havalarda dolaşmak insanı küçük duruma düşürmekten başka bir işe yaramaz.