Acındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur atasözünün anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Acındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur.
İyi niyetle himaye edilen ve korunan kimse, sürekli acınacak bir halde tutulmamalıdır. Böyle bir kimse utanma duygusunu yitirir. Ona iyilik yapayım derken kötülük yapmış oluruz. Emeğinin karşılığını alamayan, alın teriyle geçinemeyen insan ister istemez haram yemeye, hırsızlık yapmaya başlar.
Kısaca açıklaması : Koruduğunuz kimse, başkalarını ona acındırdığınızı göre göre arsız olur. Emeğinin tam karşılığını vermediğiniz kimse de hırsız olur.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Bakkal’da ki amca acındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur atasözünü kızan çırağına anlatıyordu.
Açıklama ve kompozisyon : Sorumluluğu bize ait olanlara nasıl davranacağımızı iyi bilmeliyiz. Çalıştırdığın veya hatırın geçen insanlara sık sık eleştirilerde bulunmak, emirler verip bir şeyler yaptırmak sözlerinin etkisini yok eder; dolayısıyla o kimseler yüzsüz ve seni dinlemez olurlar. İnsanlara yardım etmeyip onları içinde bulundukları durumdan kurtarmazsanız herşeyi göze alırlar.
Böyle bir sonuçla karşılaşmak istemiyorsak, bu kişilerin tarafımızdan karşılanması gereken ihtiyaçlarını iyi bilmeli, o istemeden veya başkaları ona acıyacak duruma gelmeden ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Yoksa farkında olmadan, bu kişileri istenmeyen durumlara itmiş oluruz.