Adam adam denmekle adam olmaz atasözünün anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak
Adam adam denmekle adam olmaz.
Hiç değeri olmadığı halde değer verip saygı duyarak, bazı ünvanlar vererek ve överek hiçbir kimse iyi yetişmiş, değerli bir insan yapılamaz. Gerçek şahsiyet, olgunluk, insana yakışacak durum, tutum ve davranış insanın kendi özünde bulunmalıdır. Kişileri adam eden yaşadıkları olaylar, tecrübeler ve erdemli davranışlardır.
Kısaca açıklaması : Sözle adam olunmaz. Asıl değer, olgunluk, insana yakışacak durum, tutum ve davranışları ile insanın kendinde bulunmalıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Kız istemeye giden arkadaşım öve öve damat adayını bitirmeyince, adam adam denmekle adam olmaz dedi kızın babası.
Açıklama ve kompozisyon : Her insan saygı duyulmayı sonsuz bir şekilde ister. Ancak her insan her zamaman başkaları tarafından saygı duyulmaya bilir. İnsanların davranışlarında etik değerleri taşıması ve dürüst davranması ahlaklı olduklarını gösterir. Tabi bunların birde zıttı vardır. Hiç değeri olmadığı halde başkaları tarafından saygı duyarak, bazı ünvanlar vererek ve överek hiçbir kimse iyi yetişmiş, değerli bir insan yapılamaz.
Bir insan doğru ve dürüst olup yalan söylemezse o kişiye toplum tarafından sevilir, saygı ve güven duyulur. Pek çok insan o kişi ile arkadaşlık yapmak ister. Başarı ve mutluluk bu üç ahlaki değeri yerine getiren insanların yanından hiç eksik olmaz. Çünkü bu insanlar ne dürüsttür yani kimseyi kandırmak istemez ve de yalanlarıyla üste çıkmaya çalışmaz. Sahip oldukları başarıları ve mutlulukları gerçeklikten gelmektedir.