adam adamdır olmasa da pulu eşek eşektir olmasada çulu atasözünün anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak..
Adam adamdır, olmasa da pulu; eşek eşektir, olmasa da çulu.
İnsanların değerleri zengin olmakla hem artmaz, hemde azalmaz. Yoksulluk ve fakirlikte insanların değerini yükseltip, azaltmaz. Diğer yandan değersiz insan kılık kıyafetle değer kazanmaz. Nasıl ki çulu olmayan eşek, eşek olmaktan çıkmıyorsa, insanlarda mal ve mülk ile insan olmaktan çıkamazlar.
Kısaca açıklaması : Bir kimsenin toplumdaki seçkin yeri ve önemi zengin ya da yoksul hâliyle ölçülemez. İnsanın değeri zengin olmakla artmaz, asıl olan insanlığıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : İnsan mal mülk ile değeri artmaz boşuna dememiş atalarımız Adam adamdır, olmasa da pulu; eşek eşektir, olmasa da çulu diye..
Açıklama ve kompozisyon : Dünyayı anlamlı kılan insanın varlığıdır. Onu çözmeden, onu anlamadan, ona yaklaşmayı denemeden ya da en azından ona ait asgari bilgilere sahip olmadan, dünyayı da hayatı da anlayamayız. Adamlık veya insanlık mal mülk ile olmaz. İnsanlık, hoşgörü, kardeşlik, sevgi gibi değerler olmazsa insan hayatının ne önemi olabilir ki? Öyle insanlar vardır ki yoksul oldukları halde altın gibi kalpleri vardır; aynı zamanda öyle varlıklı zengin insanlar vardır ki kendisinde insanlıktan, adamlıktan eser yoktur.
Ayrıca Allah”ın onu değerli kılmasının bir boyutu da ona irade vermesi ve bu iradesini kullanması konusunda serbest bırakmasıdır. ”Allah insanı en güzel bir biçimde yarattı, ona hür irade verdi ve insan bu hür iradesiyle bu güzelliğini ya iyi ve güzel işler yaparak kamil insana dönüştürür ya da kötü ve çirkin işler yaparak canlıların en aşağı mertebesi olan mahlukata düşürür”
Nasrettin Hoca’nın ”Ye Kürküm Ye” fıkrasında da aynı meseleye vurgu yapılmıştı. Gittiği bir davette sıradan elbiselerle gittiği için değer görmemiş, ancak eve gidip en güzel kıyafetlerini giyip geldikten sonra kendisine büyük hürmet gösterilmiş hemen önüne yemekler getirilmişti. Hoca da kürkünün ucunu yemeğe batırarak ”ye kürküm ye” diyerek, hürmetin aslında kendisine değil, kıyafetine yapıldığını anlatmaya çalışmıştı.
İnsanları kıyafeti ile, zenginliği ile değerlendirip fiyat biçenler yanlış yoldadır. Her kim olursa olsun insanlar kişiliği ile değer kazanmalıdır.