Adam adamı bir kere (defa) aldatır (sınar) atasözünün anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Adam adamı bir kere aldatır.
Bir kimse, başkasını bir kez aldatabilir; ikinci kez atdatamaz. Çünkü birinci aldanmadan dersalan kişi artık ona inanmaz, onun dediklerine kanmaz. Bir kimse, huyunu suyunu bilmediği bir kişiye bir kez aldanır; bir daha aldanmaz. Çünkü bir kez aldanmış ve ders almıştır. Artık kendini ona göre ayarlar, karşı tarafın düzenbaz olduğunu bildiği için tedbir alır, düzenbaz ne derse desin inanmaz ve tuzağına düşmez.
Kısaca açıklaması : Bir kimse, başkasını bir kez aldatabilir; ikinci kez atdatamaz. Çünkü birinci aldanmadan ders alan kişi artık ona inanmaz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Abim beni para konusunda bir kere kandırdı ama ikinci kez atdatamaz.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanlar, diğer insanlar tarafından zaman zaman kandırılabilir, aldatılabilir. Lakin hepimiz biliyoruz ki müslümanda olması gereken en önemli özelliklerden birisi doğruluktur. Ama ister istemez aldanabiliyoruz veya aldatabiliyoruz. Ama şunu unutmamak gerekir ki aldanışında elde ettiği deneyimden yararlanmayı bilemezsen daima zararlı çıkar. Onun için bu kandırmalar, kandırılanlar için bir derstir.
Aldanmak, Tevfik Fikret’in dediği gibi ezelî bir şifa olsa da aldananlar, aldatanların oyuncağı haline gelebilecekleri için sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden de adam adamı bir kere aldatır demişlerdir. Bir insanı bir defa kandırabiliriz; ancak ikinci defa kandırmak zor olacaktır. Çünkü kandırdığımız kişi artık bir ders almıştır. Aslında insanlar arasındaki ilişkiler aldatmaya, hileye değil karşılıklı güvene dayanmalıdır. Hepimiz doğruluğu, dürüstlüğü kendimize ilke edinmeli; kendimizi düşündüğümüz kadar Müslüman kardeşlerimizi de düşünmeliyiz. Hele de yoksulu, yetimi aldatmak kadar çirkin bir şey olamaz. Zoraki imkanları ile bir şeyler satın almaya çalışan bir yoksulun aldatılması, onun parasının heba edilmesi onun ahının da alınmasına sebep olur.