Adam iş başında belli olur atasözünün anlamı ve cümle içinde kurmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Adam iş başında belli olur.
Kişilerin gerçek değeri, iş başında gösterdiği yeterlilik ve başarı ile, çevresindekilere karşı davranışıyla ölçülür. Aksi durumlarda karşıdaki kişi tanınamaz, nasıl huylu olduğu bilinemez. Yada insanı gösteren sözü değil, işidir. Bir insanın gerçek değeri; becerikli mi beceriksiz mi, çalışkan mı tembel mi, başarılı mı başarısız mı, iyi mi kötü mü olduğu yaptığı işlerle, çevresindekilere karşı takındığı tutumla ölçülür.
Kısaca açıklaması : Bir insanın gerçek değeri, iş başında gösterdiği yeterlik ve başarı ile, çevresindekilere karşıdavranışıyla ölçülür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Öğretmenim adam iş başında belli olur derken anladım ki iyi bir adam olmak için yaptığın işler önemlidir.
Açıklama ve kompozisyon : Bir çoğumuz bir kişi hakkında karar verdiğimizde ilk olarak çalışkanlık, özveri, bencillik, doğruluk, bağlılık, sevgi gibi değerler ile ölçeriz. Bir insanı, onun kendisini tanıttığı sözlerle tanımamız imkansızdır. Ve en önemlisi insanı gösteren sözü değil, işidir. Çünkü iş, o insanın karakterini gösterir. Eğer işine önem veriyor, onu en iyi biçimde yapıyorsa, iyi adamdır.
Bu nedenle gerçekten de adamın iyisi iş başında belli olur ya da diğer ifadesi ile adam iş başında belli olur demekle birinin işini para karşılığı yaparken, aldıkları paranın hakkını vermeye çalışırlar. Kesinlikle hak yemezler. Tembellerin amacı zaman doldurmaktır. İşlerine sevgiyle bakmadıkları için, bunlar hiçbir zaman başarılı olamazlar. Kişiliğimiz, eserimize, işimize bakılarak değerlendirilir.
Bunun içindir ki çok söz söylemektense yararlı işler yapmaya çalışmalıyız. Türlü karakterde olan insanların işleri karşısında tutumlarını izleyip düşününüz. Herkesin aynı istek ve iyi niyetle çalışmadığını göreceksiniz.