Ağaç kökünden yıkılır atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ağaç kökünden yıkılır.
Ufak tefek değişikliklerle bir ailenin yada toplumun düzeni bozulmaz. İnsanın yada toplumların düzenini, değişmemesi gereken prensiplerin yıpranması, adalet ve benzeri kavramların işlerliğini yitirmesi bozar. Bir yapıyı dayanıklı kılan nasıl onun temeli ise, bir toplumu yada işletmeyi ayakta tutanda onların dayandığı prensiplerdir.
Kısaca açıklaması: “Toplulukların bozulmasında topluluğun başında bulunan kişi çok etkilidir” anlamında kullanılan bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Babam ülkenin lideri ve milletini anlatırken ağaç kökünden yıkılır atasözü üstünde nasihat etti bana.
Açıklama ve kompozisyon : Nasıl ki bir ağaç kökleri sayesinde hayatta ve ayakta kalabiliyorsa, insanlarda bazı temel üzerinde ayakta kalabiliyorlar. Bu nedenle Böyle sağlam bir temel üzerine kurulan işler, dış etkilerden pek etkilenmez. Çünkü, ağaç kökleri sayesinde beslenir. Ağacın kökünü keserseniz, ağacın beslenmesini engellemiş olursunuz. Bir yapıyı dayanıklı kılan nasıl onun temeli ise, bir toplumu yada işletmeyi ayakta tutanda onların dayandığı prensiplerdir.
Ağaçların yıkılabilmesi içi köklerinin topraktan sökülmesi ve dışarı çıkarılması gerekir.
Bir toplumu da ağaca benzetebiliriz. Ağacın dallarının kesilmesiyle, canlılığını sürdürmesi, kökünün kurumasıyla ölmesi; ailede çocukların kopmasıyla, ailenin yine varlığını sürdürmesi, anne – babanın ölmesiyle yuvanın dağıldığı buna örnektir. Hangi yapı olursa olsun, dış etkenlerden yıkılmasını istemiyorsak, temelini sağlam atmalı, attığımız temeli sürekli korumalıyız.