Ağılda oğlak doğsa ovada otu biter atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ağılda oğlak doğsa ovada otu biter.
Varlık sahnesine sürülen her canlının rızkına Allah kefildir. Hiçbir canlı yoktur ki, daha o dünyaya gelmeden rızkı yaratılmış olmasın. Var olan her canlı kendi rızkını yer. Ancak insanlar aç gözlülük edip kimilerinin hakkını gasbederler, rızklarına el koymaya çalışırlar. Dolayısıyla kimileri aç ve yoksul kalır. İnsanlar bu tavırlarından vazgeçmiş olsalar, herkesin rızkının kendisine yeter olduğu apaçık ortaya çıkacaktır.
Kısaca açıklaması: Yüce Allah Azimuşşan her yaratığının rızkını birlikte yaratır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Yeni doğan çoçuğun babası rızkı düşününce Amca’da merak etme ağılda oğlak doğsa ovada otu biter dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Her canlı mutlaka rızka ihtiyacı vardır. Onun için Rızık, daha anne karnında iken başlar ve Cenâb-ı Hakk’ın takdir ettiği ecel vakti gelene kadar da devam eder. Dünyaya gelen her varlık beslenmek ister. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de yaratma ile rızıklandırma birçok ayette birlikte geçmektedir. “Allah sizi yarattı ve rızıklandırdı.” (Rûm, 30/40). Allahü teala, her insanın ve her hayvanın rızkını ezelde takdîr etmiş, ayırmıştır ve insanların ve hâyvanların ecelleri ve nefeslerînin sayısı belli olduğu gibi, her insanın rızkı da bellidîr. İnsana düşen, tıpkı rızık aramaya çıkan kuşların tevekkül ve teslîmiyeti içinde, yersiz birtakım endişelere kapılmadan nasibini aramak ve gayret sarf etmektir.
Rabbimiz, yarattığı her mahlûka bir müddet yaşama hakkı vermiş, “ömür” denilen bu müddet içinde onların rızıklarını da tâyin buyurmuştur. Bu hakîkat âyet-i kerîmede şöyle bildirilmektedir:
“Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allâh’a ait olmasın. O, her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emâneten konulacakları yeri de bilir…” (Hûd, 6)
Varlık sahnesine sürülen her canlının rızkına Allah kefildir derken atalarımız Ağılda oğlak doğsa ovada otu biter sözü ile bizlere bir kez daha ders veriyor.