Ağır kazan geç kaynar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ağır kazan geç kaynar.
Anlayışı kıt insandan herşeyi hemen kavraması beklenmemelidir. Eğitimsiz ve kalın kafalı olan insan bir konuyu geç anlar. Tembel kimsenin elinden iş geç çıkar. Ağırbaşlı, kendini bilen insan hemen öfkelenmez.
1. Herkesin anlayış yeteneği bir değildir, öğrenme kabiliyetleri de farklıdır. Kimi kalın kafalı kimseler bir meseleyi oldukça geç ve zor kavrarlar.
2. Bazı beceriksiz, tembel kişiler işlerini geç yaparlar ve zamanında yetiştiremezler.
3. Ağırbaşlı, olgun kimseler bir olay karşısında hemen öfkelenip telâşlanmazlar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Kardeşime birşey anlatana kadar çok vakit kayberim boşuna dememişler; ağır kazan geç kaynar diye.
Açıklama ve kompozisyon : Anlayışlı olmak hepimiz için çok önemli bir özelliktir. Bu nedenle aklı başında, belli bir olgunluğa erişmiş kişilerin çabucak kızması, öfkelenmesi çok zordur. Karşımızdaki kişiyi anladığımızı ya da en azından samimi bir yaklaşımla anlama gayreti içinde olduğumuzu hissettirmeliyiz. Sorunu irdelemeli, çözüm üretmeye çabalamalıyız. Unutmayalım ki, iletişimde olduğu kişilere anlayışlı davranmak becerisi gelişmiş olanlar, yardımcı olanlar, çevreleri tarafından sevilen insanlar olurlar. Başkalarına yardım ederek hem kendi hem de başkalarının yaşamlarını mutlu kılarlar.
Öfke, daha çok, güçsüzlerin başvurduğu bir durumdur. Keskin sirke küpüne zarar, derler. Öfkelenen kişinin zararı öncelikle kendine olur; çünkü öfke insanı zamanla yıpratır, kalbini yorar hatta sağlığından bile eder.
Şu geçici dünyada öfkeden, kinden uzak durmak, insanların gönüllerini almayı bilmek gerekir. Öfkesine sahip olan kişilerin manevi anlamda kazancı büyük olur.