Ağır yongayı yel kaldırmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ağız yer, yüz utanır.
Birinden hediye alan insan, hediye veren kişiye karşı kendini borçlu sanır. Armağan veren kimsenin dileğini yerine getirmezlik etmez, onun işini görmeyi kendine görev bilir. İkram kabul eden, armağan alan kişi, bunları kendisine sunan kimsenin istediğini yerine getirme zorunluluğunu duyar; bir borçluluk duygusuyla bu isteği reddetmeye utanır, istemese de isteğini yerine getirir.
Kısaca açıklaması : Armağan alan kişi, armağanı verenin dileğini yerine getirmemeye utanır; işini yapar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Arkadaşımın söylediği şeyi istemeden yaptığım için ağız yer, yüz utanır atasözünü hatırladım.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanoğlu bazen bazı kişilerden bir armağan aldığında sonra’da o kişi tarafından bir şey istenildiğinde yapılmadığında veya istemiyor olmasına rağman yapar. Çünkü yapmadığı zaman karşıdaki kişiye mahcup olur ve utanır. Ancak, daha yapmadığımız, yapmamız istenen bir iş veya sağlamamız istenen bir çıkar karşılığında bu armağan bize verilecekse, alırken, istenen veya beklenen çıkarı sağlayıp sağlayamayacağımızı iyi düşünmeliyiz. Bu durum, yetkinizi kötüye kullanmanıza neden olur, sizi yasalar karşısında suçlu durumuna da düşürebilir. Doğru olan tutum, görev yaparken iş yaptıracaklardan hiçbir armağan vb. kabul etmemektir. Onun için yerine getiremiyeceğimiz bir istek için veriliyorsa kesinlikle almamalıyız. Yoksa onun ağırlığı altında eziliriz.