Ağlatan gülmez; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ağlatan gülmez.
Başkalarına zulmeden, sıkıntı veren, çile çektiren kimselerin kötülükleri karşılıksız kalmaz; İlâhî adaletin sonucu günün birinde bu dünyada ya da öteki dünyada kendisine döner, yaptıklarının cezasını mutlaka çeker, o da ağlar.
Kısaca açıklaması : Başkasına zulmeden kimsenin kötülüğü yerde kalmaz; kendisine döner. Onu da ağlatırlar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Komşumuz bize haksızlık ettiği için aynısı ona olunca ağlatan gülmez dedi annem.
Açıklama ve kompozisyon : Haksızlık, ve zulmeden başkalarının her türlü haklarına karşı yapılan saygısızlık ve engel demektir. Tarih boyunca her zaman haksızlık ve zulm olmuştur. Ama haksızlık ve zulm yapan kişinin akibetide iyi olmamıştır. Bunu bir örnekle anlatalım; Mesela, bir adam geçmişte bir cinayet işler ve bunu saklar, ceza almaktan da kurtulur. İnsanlar onun katil olduğunu bilmez. Bir zaman sonra bu adam hiç karışmadığı ve tamamen suçsuz olduğu bir olay yüzünden hapse atılır. Halbuki adamın bu olay ile hiçbir ilgi ve irtibatı yoktur. İşte kader bu adamın geçmişte işlediği cinayetine ceza olarak, bu olayda onu mahkum eder, bu adalet olur. Mazluma yaptıkları direk kendilerinden çıkmasa bile ya çocuklarından, ya torunlarından çıkacak ve onlar başkasına çektirdiği sıkıntıları kat be kat çekeceklerdir.
Onun için “Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. Kişinin bunun farkında olması, günü geldiğinde aynı şeyleri yaşayacağını bilerek yaşaması o kişi için hayırlı olacaktır.