Ağustosta gölge kovan, zemhiride karnını ovar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ağustosta gölge kovan, zemhiride karnını ovar.
Çalışmayı gerektiren zamanda bunu yapmayan, zevk ve sefa peşinde koşan kimse, gün gelir bunun bedelini öder. Hasat zamanı haylazlık yapan ve kışlık ihtiyaçlarını karşılamayan insan aç kalır. Ağustos böceği ile karında masalında olduğu gibi, vakit ve fırsat varken geleceğini sağlamaya çalışmayan kimse, fırsat elden gittikten sonra aç ve perişan olur.
Kısaca açıklaması : Ağustos böceğiyle karınca masalında olduğu gibi vakit ve fırsat varken geleceğini sağlamaya çalışmayıp keyfe, zevke dalan, fırsat elden gittikten sonra aç ve perişan olur.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Zamanında Sınavlara çalışmadığın için ağustosta gölge kovan, zemhiride karnını ovar derler sana.
Açıklama ve kompozisyon : Büyüklerimiz genelde söylerler herşey zamanında güzeldir. Onun için her mevsimin ayrı bir güzelliği bulunmakla birlikte, her mevsimde insanların yapması gereken birtakım işler bulunmaktadır. Mesela kışın rahat etmek, ısınmak, karnımızı doyurmak istiyorsak yazın çalışmamız şarttır. Bu sebeple insanoğlu yaz mevsiminde çok çalışıp, kış için hazırlık yapmalıdır. Bu gün hepimiz yarınlarımız için birşeyler çalamaktayız. Belki şimdi meyvesini yiyemiyoruz ama iler ki zamanlarda emeğinizin karşılığını mutlaka göreceksiniz. Onun için atalarımız bu sözü derken bir şeylere sahip olmak istiyorsak onun için çabalamalı emek harcamalıyız.
Ağustos Böceği ile Karınca hikâyesinde olduğu gibi bir insan yazın sadece eğlenceyi düşünüp para harcıyorsa bu işi kışın yiyecek ekmek bulamayacaktır.
Her mevsimin ayrı güzelliği olmakla birlikte her mevsimde de insan yaşamını devam ettirebilmek için çalışmaya devam etmelidir. Aksi halde kış mevsimi geldiğinde zor durumda kalmak ve başkalarına muhta olmak işten bile değildir.