Akşama karşı gitme, tana karşı yatma.; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Akşama karşı gitme, tana karşı yatma.
Akşam üzeri yola çıkmak hava karardığı için doğru değildir. Gündüz gözüyle, özellikle tanyeri ağarınca erkenden yola çıkmak her açıdan iyidir. Bunun gibi, işe erken başlamak gerekir. Özellikle güneş doğmadan kalmak, günün ilk namazını kıldıktan sonra artık yatmamak peygamberimizin bize tavsiyesidir. Gece geç yatan kimsenin sabah erken kalkamayacağı, dolayısıyla günün bir kısmını heder edeceği ortadadır. Gündüzler çalışmak ve her türlü aktivite için, gecelerde dinlenmek içindir.
Kısaca açıklaması: Yola, akşamüstü çıkılmamalı, seher vakti çıkılmalıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Babam akşam yola çıkalım dediğinde dedem akşama karşı gitme, tana karşı yatma dedi.
2 – Sabah namazını kılmak için akşama karşı gitme, tana karşı yatma demişler.
Açıklama ve kompozisyon : Pek çok insan erken kalkmakta zorlanır. Yüce Allah, gündüzü çalışıp rızk kazanma, geceyi de uyku ve dinlenme zamanı olarak yaratmıştır. Erken kalkıldığında sabahın ilk saatleri bile en verimli şekilde değerlendirilmiş olur. Bu konuda Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Sabahın erken saatlerinde bereket ve başarı vardır.” Bu sebeple erken kalkıp çalışmalı ve erken yatmalıdır.
Yani geç kalkıldığında günün bir kısmı boşa gitmiş olur ve bu da insanları başarısızlığa sürükleyebilir. Erken kalkan insanlar geç kalkanlardan bir adım önde başlar günlerine.Sabah erken kalkan bir talebe kahvaltısını yaptıktan sonra ödevini bitirir ancak öğle zamanlarında uyanan bir talebe kahvaltısını yapıp ödevlerine başlayana kadar akşam zamanı gelmiş olur. Başka bir deyişle geç kalkıldığında günün bir bölümü boşa gitmiş olur ve bu da insanları başarısızlığa sürükleyebilir. Erken kalkan insanlar geç kalkanlardan bir adım önde başlar günlerine.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.