Alçak yer yiğidi hor gösterir; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Alçak yer yiğidi hor gösterir.
1. Elindeki imkânları sınırlı olan, basit bir görevde bulunan kimse ne kadar değerli olursa olsun kendini gösteremez; kişiliğini, yeteneğini kanıtlayıp lâyık olduğu yere gelemez. Bu durumda onun önemsiz görülmesine, etkisiz kalmasına, yitip gitmesine sebep olur.
2. İnsan, aldığı eğitime, yeteneklerine ve kültürüne uygun olmayan bir görevde çalışıyorsa kendi yeteneklerini gösterme olanağı bulamaz. Basit bir insan gibi muamele görür.
Kısaca açıklaması: Basit bir çevrede yaşayan, önemsiz bir görevde çalışan değerli kişi, kendisini gösteremez;layık olduğu ünü kazanamaz; sıradan bir kimse sanılır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Kardeşimin çalıştığı yeri görünce alçak yer yiğidi hor gösterir dedim.
Açıklama ve kompozisyon : Belki bir çoğumuz hak etmediği yerlerde ve sıradan işlerde çalışan insanları görür ve tanırız. Yiğit, bilgili ve olgun insanlar, kendi kişiliklerine uygun işlerde çalışmalıdır. Sahip olduklarının altında işlerde çalışanların kıymeti anlaşılmaz ve sıradan basit insanlar gibi görülürler. Bu hususta Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle îkâz eder:
“Saçı-sakalı birbirine karışmış, eski püskü elbiseler içinde, kimsenin îtibâr etmediği niceleri vardır ki, Allâh’a yemin etse, Allah onun yeminini boşa çıkarmaz.” (Tirmizî, Menâkıb, 54/3854)
“Size cennetlikleri bildireyim mi? Onlar hem zayıf oldukları hem de halk tarafından zayıf görüldükleri için kimsenin ehemmiyet vermediği, fakat «şöyle olacak» diye yemin etseler, isteklerini Allâh’ın gerçekleştireceği kimselerdir. Size cehennemliklerin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Katı kalpli, kaba, cimri ve kurularak yürüyen kibirli kimselerdir.” (Buhârî, Eymân 9, Tefsîr 68/1, Edeb 61; Müslim, Cennet 47)
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.