Adatmakla ile ilgili Deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında aldatmak kelimesi olan Deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik.Secdem.net
Deyimler en az iki sözcükten oluşan söz gruplarıdır. Bir sözcük tek başına deyim oluşturamaz. Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Bir dilin zenginliğini ifade eden deyimleri tam olarak bilmeden o dile hakim olmak mümkün değildir.
Deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Birkaç cümleyle anlatabileceğimiz bir durumu iki üç sözcükten oluşan bir deyimle anlatabiliriz. Böylece kısa ve özlü anlatım sağlamış oluruz.
Deyim : Şeytan Aldatmak
Anlamı : 1) bazı davranışlarda iradeli, güçlü davranamamak, nefsine uymak; 2) uyku hâlindeyken meni boşalmak, düş azmak: ‘O gecenin sabahı şeytanın aldattığı vücudunu soğuk suda temizlerdi.’ -S. F. Abasıyanık.
Deyim : Aceleye getirmek (dara getirmek):
Anlamı : 1) Bir işi gerektiği gibi yapmayıp, zaman darlığından yararlanarak birini aldatmak. “Tezgâhtar aceleye getirerek gömleğin defolusunu vermiş.” 2) Zaman darlığı sebebiyle gereken özeni göstermemek. “Yazın hiç de güzel değil, aceleye getirmişsin.”
Deyim : Ağız kalabalığına getirmek:
Anlamı : Birini gereksiz sözler söyleyip çok konuşmak yolu ile şaşırtmak, dikkatini dağıtıp aldatmak. “Ağız kalabalığına getirip yok pahasına aldı malları.”
Deyim : Ağız yapmak:
Anlamı : Birini aldatma, yanıltma, oyalama amacıyla duygularını, düşüncelerini olduğundan başka türlü gösterecek biçimde konuşmak. “Ne ağız yapıp duruyorsun, gerçeği söylesene!”
Deyim : Bin dereden su getirmek :
Anlamı : Birini kandırmak için bir yığın gerekçe ileri sürmek, aldatıcı sözler söylemek; kırk dereden su getirmek.
Deyim : Boğuntuya gelmek :
Anlamı : Aldatılmak, kandırılmak
Deyim : Dalavere çevirmek:
Anlamı : Yalan, dolan ve hile ile kötü bir iş yapmak; düzen kurarak gizlice başkasını aldatmak.”Yine bir dalavere çevirmesin bu adam!”
Deyim : Danışıklı dövüş:
Anlamı : Şike; önceden aralarında bir anlaşma olduğu hâlde, sanki böyle bir anlaşma yokmuş gibi davranarak başkalarını aldatmak.“Danışıklı dövüş insanların mertlik anlayışını tamamen öldürdü.”
Deyim : Faka basmak:
Anlamı : Tuzağa düşmek, aldatılmak.“Beni nasıl faka bastırdılar anlayamadım bir türlü!”
Deyim : Göz boyamak:
Anlamı : Gösterişle aldatmak, bir şeyi iyi gibi göstermek, kandırmak, yanıltmak.
Deyim : Kafese girmek:
Anlamı : 1. Hapse girmek. 2. Aldatılmak, hile yoluyla kendisinden çıkar sağlanmak, oyuna gelmek. “Zavallı kafese girmekten kurtulduğunu sanmıştı.”
Deyim : Kumpas kurmak:
Anlamı : Birini aldatmak için tuzak kurmak, gizli bir iş düzenlemek.
Deyim : Madik atmak:
Anlamı : Hile, düzen ve oyunla aldatmak; dolap çevirmek. “Ona kolay kolay kimse madik atamaz.”
Deyim : Numara yapmak:
Anlamı : Bir hareketi yalandan yapmak, bir şeyi gerçekmiş gibi söyleyerek karşısındakini aldatmak. “Ona öyle bir numara yapacağım ki şaşkına dönecek.”
Deyim : Oyuna gelmek:
Anlamı : Aldatılmak, tuzağa düşürülmek. “Onların oyununa gelmemeye çalış, dikkatli ol.”
Deyim : Oyun etmek:
Anlamı : Aldatmak, kurnazlıkla birini tuzağa düşürmek. “Bana kötü bir oyun ettiler.”
Deyim : Yardan atmak:
Anlamı : Bir kimseyi aldatarak kazaya uğratmak, tehlikeli bir durumun içine itmek, türlü belâlara sokmak. “İnsan dostunu yardan atar mıymış?”
Deyim : Zokayı yutmak:
Anlamı : Aldatılıp zarara sokulmak.