Allah dağına göre kar verir (verir kışı); atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Allah dağına göre kar verir (verir kışı).
Karın yüksek yerlere daha çok yağması gibi, yetki ve sorumluluk sahibi, varlıklı kimselerinde derdi çok olur. Hiçbir varlık ve makam, öyle dışarıdan görüldüğü gibi tümden tasasız değildir. İnsanlık erdemlerini koruyan, özellikle velilik seviyesine gelen kimselerin dünya hayatındaki imtihanları daha çetin olur.
Kısaca açıklaması : Allah herkese dayanabileceği ölçüde yük, sıkıntı verir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Arkadaşımın çektiği sıkıntıyı ben kaldıramam.
2 – Komşumuzun sıkıntısını Babama anlatan annem Allah dağına göre kar verir dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Güneşe çevirebileceği kadar gezegen, ağaca kaldırabileceği kadar dal, insana taşıyabileceği sayıda el takılmış. Devenin yükü ayrı, karıncanınki ayrı. Balığa uçmayı, aslana yüzmeyi teklif etmemiş. Hayır ve şerrin Allah’tan olması cihetiyle, insanları hidayete erdiren ve dalalete düşüren ancak o’dur. Bazı sıkıntılar vardır ki, kulun irade ve gücünü aşar. Böyle felaketler başa geldiği zaman heyecana kapılmadan ve şikayet etmeden takdir-i ilâhiye razı olup sabretmek müminlerin özelliklerindendir. Allah dağına göre kış verirmiş sözünün gerçekliğini neredeyse tüm peygamberlerin hayatlarında görmek mümkündür.
Sıkıntılarla uğraşmayan bir peygamber yoktur. Bizler için bu dünyadaki gelmiş geçmiş en önemli insan olan Hz Muhammed’in sallallahu aleyhi vesellem efendimizin hayatına baktığımızda, gerçekten de en çok acı çeken olduğunu görebiliriz.
Allah kimseye gücünün yettiğinden başkasını yüklemez, yükleyemez değil, yüklemez. Allah’ın kendi kullarına yüklediği sorumluluk, kulların güç yetireceği kadardır ve hatta onun çok altındadır. Allah insanları zora koşmaz, güçlerini son sınırına kadar zorlamaz, sıkıntıya sokmaz, müşkülat ve meşakkat vermez. Mükellef olan kullar o görevleri güçleri rahat rahat yetecek şekilde yapabilirler. Nitekim
“Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez…” (Bakara, 2/185)
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.