Allah verince kimin oğlu, kimin kızı demez; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Allah verince kimin oğlu, kimin kızı demez.
Dünya yaşamında üne, zenginliğe, şan ve şöhrete tanınmış yada zengin bir ailenin çocuğu olmakla erişilemez. Allah isterse hiç tanınmayan, yoksul bir aile çocuğunuda kolayca çok ünlü bir insan haline getirebilir. Erdemli insanlar bu hayat ile herkese örnek olmaktadır.
Kısaca açıklaması : Üne, zenginliğe, tanınmış ya da zengin bir ailenin çocuğu olmakla erişilmez. Allah dilerse hiç tanınmayan, yoksul bir aile çocuğunu da üne, zenginliğe kavuşturur.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Annem komşumuzdan bahsedince, babam Allah verince kimin oğlu, kimin kızı demez dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Yüce Allah, kul şan ve şökret veya zengilik makam gibi benzeri şeyleri verince ailesine bakmaz. Onun için atalarımız bu sözü söylerken Allah nimetlerini herkese dağıtır. Bunu zengin-fakir ayrımı yapmaksızın verir. Günümüzde örnekleri sıklıkla görülebilir. Tabi tam terside olabilir. Bunu en güzel Kuranı Kerim anlatır.
“Rabbi, insanı denemek için ikram ve değer verip, nimetlere garkedince o: «Rabbim bana değer verdi» der. Ama yine denemek için nasibini daraltınca O: «Rabbim beni zelil, perişan etti» der. Hayır! Doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz, yoksulu yedirmeye birbirinizi teşvik etmiyorsunuz. Haram helâl demeden mirası yiyorsunuz. Malı aşırı biçimde seviyorsunuz.” (Fecr, 89/15-20)
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.