Altı olur, yedi olur, hep Allah’ın dediği olur; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Altı olur, yedi olur, hep Allah’ın dediği olur.
İnsan birçok çareye başvurur, birçok ihtimali gözönünde bulundurur. Üstelik her türlü ince hesabıda yapar. Ancak bilmelidir ki, biz işin başında ne hesaplar yaparsak yapalım, sonunda Allah’ın dediği olur.
Kısaca açıklaması : Biz önce ne hesaplar yaparsak yapalım, sonunda Allahın dilediği olur.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Arkadaşım her yolu denedi lakin altı olur yedi olur hep Allah’ın dediği olur hesabını yapmadı.
Açıklama ve kompozisyon : Biz önce ne hesaplar yaparsak yapalım, sonunda Allahın dilediği olur. Allah dilerse, arzu ettiğini ileri alır, dilediğini de geri bırakır. Allah’ın dediğini kabullenebilmek, imtihan bilincinde olmak demektir. Allah’ı tanımak demektir. Ne yaparsak yapalım son sözü Allah’ın söyleyeceğini bilmek demektir. Hayatımızın her aşamasında, her durum ve şartta yaptıklarımıza Allah’ın müdahil olduğunu kabul etmek demektir.
Kısacası, her şey Allah’ın iradesinde ve kontrolünde gerçekleşir. O’nun izni dahilinde insan kendisi için yaratılmış kaderi yaşar. İnsanın başına gelen hayır ve şer Allah’tandır. Yaratılan her şey belirlenen zaman ve mekânda hayat bulur. İnsana isabet eden sıkıntılar ve ağır imtihanlar bir kader üzere yaratılmış ve imtihan gerçeğini vurgulamak üzeredir. Takdire boyun eğip kabullenmek ve imtihan bilincinde olup tevekkül etmek Allah’ı hoşnut eden davranışlardır. “De ki: “Allah’ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez. O bizim Mevla’mızdır. Ve müminler yalnızca Allah’a tevekkül etmelidirler.” (Tevbe 51)
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.