Aman diyene kılıç kalkmaz (eğilen baş kesilmez); atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Aman diyene kılıç kalkmaz (eğilen baş kesilmez).
Yiğitliğinize, mertliğinize güvenerek teslim olan kişi size sığınıyor; canının da sizin tarafınızdan korunmasını istiyor demektir. Böyle bir durumda ona kötülük yapmak ya da onu öldürmek doğru değildir. Aksi bir tavır insanlık dışı bir hareket olur, meğer ki sığınan kişi düşman bile olsa.
Kısaca açıklaması : İnsan, mertliğine sığınıp, teslim olan düşmanının canına kıymamalıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Hatamı anlayınca abimden özür diledim bana aman diyene kılıç kalkmaz dedi.
Cümle: Öğretmenimiz, derste konuştuğu için pişman olan arkadaşımızı affetti, ne de olsa aman diyene kılıç kalkmaz.
Cümle: Ona çok zarar vermesine rağmen bir özür dilemesiyle hemen affetti.
Açıklama ve kompozisyon : Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’ın affediciliği ve mağfireti çeşitli vesilelerle ifade edilerek, affın ilâhî bir sıfat ve yüksek bir ahlâkî meziyet olduğu kesin olarak ortaya konmuştur. Bu gibi güzel bir ahlak meziyetine mazhar olmak için elimizden geldikçe affetmeyi bilmeliyiz.
Kaybeden bazen teslim olabileceği yani aman dileyebileceği gibi bazen pes etmeden davasına devam edebilir. Bu durumda kazananın da savaşa devam etmesi normal sayılabilir. Ancak teslim olan, aman diyen kişiye veya devletlere zalimce davranmaya devam etmek, onları öldürmek, onlara işkence yapmak bir insanlık suçudur. Aman dileyen teslim olmuştur, pes demiştir. Bunun sebebi de yaşamak istemesidir. Olayın daha kötüye gitmemesini istemektir.
Güçlü kişiye yakışan da bu amanı kabul edip savaşı, kavgayı sonlandırmaktır. Yine Kuranı Kerim’de İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir. (Fussilet suresi 34)
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.