Ana (anne) kızına taht kurar, kız bahtı kocadan arar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ana (anne) kızına taht kurar, kız bahtı kocadan arar.
Nitelikli anne kızı için çeyizler hazırlar, onun geleceği için yatırım yapar ve sonraki yıllarında mutlu olması için çabalar durur. Bu çabalama ne kadar mükemmel olursa olsun, kızın evlendikten sonra çok kadar çok birikim bırakırsa bıraksın, kocası iyi bir insan olmadıktan sonra hiçbiri beş para etmez. Kocası kadının bahtını, hayatının nasıl geçeceğini belirler. Evin erkeği disiplin ve adaleti yarattığı için, kadının annesinden kalanları mükemmelde olsa, kötü koca bunları tüketir, karısını mahfeder, bahtını karartır.
Kısaca açıklaması : “Kocası iyi olmayan bir kadın, kendi ne kadar zengin olursa olsun mutlu olamaz” anlamında kullanılan bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Annem babama dua edelimde kızımıza iyi bir koca bulalım yoksa ana kızına taht kurar, kız bahtı kocadan arar sözünü düşünürüz dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Evlilik, Allah Teâla’nın insanın doğasına yerleştirdiği, insan neslinin devamını sağlayan ve aynı zamanda bireysel ve toplumsal mutluluğun en temel vesilelerinden biri olan fıtrî bir kurumdur. Belki bir gün hepimiz veleniriz. Lakin burada iyi bir koca veya eş bulmak lazımdır. Çünkü kişi ne kadar iyi olursa olsun ne kadar zengin veya itibarı olursa olsun eşi kötü veya kocası kötü birinin Allah muhafaza hayatını kötü yokuşlara sürükleyebilir. Onun için İyi bir eş olmak, bütün evlilikler için önemlidir. Eşlerin her biri her an diğer yarısı için daha iyi olma çabası içinde olmalıdır. Eşit koşullarda olmalı birbirini idare etmeyi bilmelidir. Birbirlerini tamamlayan, birbirlerine yardım eden, destek olan, huzur ve moral kaynağı oluşturan, bir bütünün iki yarım parçası olmalıdırlar.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.