Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az.
İnsanların anlayışı bir değildir. İnsan sözü bazen biraz kapalı söylemek ihtiyacı duyar. Anlayışlı kimseler, ne denilmek istediğini anlarlar. Ama kavrayışı kıt kimseler ne kadar açık anlatılırsa anlatılsın, ne kadar tekrar edilirse edilsin ne denmek istendiğini bir türlü anlayamazlar.
Kısaca açıklaması : Kimi zaman sözü biraz kapalı söylemek yeğlenir. Anlayışlı kimseler, ne denilmek istendiğini zaten anlarlar. Anlayışı kıt kimseler ise ne kadar açık söylense, ne kadar tekrarlansa yine anlamazlar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: O kadar anlatmama rağmen anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az meselesine döndü.
Cümle : Sen istediğin kadar sanatın sıkıcı olduğunu düşün, anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.
Açıklama ve kompozisyon : Laf anlatması zor olan bir insan. anlatırsın anlatırsın, kaynak gösterirsin ama adam anlamaz, sabırla yine anlatırsın anlamaz. Ancak kalın kafalı, sözden, uyarıdan anlamayan insanlara kaç defa söylersek söyleyelim bizi anlamaz, dediklerimizi de yapmazlar. Bu olayların nedenlerini, daha önceki küçük belirtilerinden kavramak olanağı vardır. Anlama ve kavrama gücü yeterince gelişmiş kimse, en ufak bir belirtiden büyük bir olgunun ortaya çıkacağını anlar. oplumun da her zaman aradığı, değer verdiği kişiler, anlayışlı kişilerdir. Çünkü onlar kısa sürede kendilerinden bekleneni verir.
Kimi zaman bir isteğimizi, bir şikayetimizi açık sözlerle değil de kapalı olarak ima etmeye, böylece karşımızdaki kişinin kalbini kırmamaya çalışırız. Örneğin bir öğretmen gürültü yapan öğrencilerine ”Kesin sesinizi, gürültü yapmayın.” demek yerine, daha imalı ve nazik şekilde ”Arkadaşlar, umarım sessizliğimiz sizi rahatsız etmiyordur.” diyebilir.
Aslında her iki söylemde de, gürültü yapan çocukların sessiz olmasını istemektedir. Ancak anlayışlı, akıllı insanlar bunu anlayarak gürültü yapmayı keserler. Akılsız, kalın kafalı çocuklar ise öğretmen ne derse desin gürültü yapmaya devam ederler. Deyim yerindeyse, laf bir kulağından girer, diğer kulağından çıkar.
İnsanlar bizden bir şey istediği zaman, onların isteklerine makul derecede karşılık vermeliyiz. Hal ve hareketlerimizle kimseyi rahatsız etmemeli, herkese karşı saygılı olmalıyız.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.