Araba ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında araba kelimesi geçen deyimler hangileridir? Araba deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır. Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim : Arabanın tekerine taş koymak
Anlamı : Güçlük çıkarmak.
Deyim : Arabasını düze çıkarmak
Anlamı : Karşılaştığı güçlükleri yenip işini kolay yürür duruma getirmek.¨
Deyim : Bir araba laf:
Anlamı : Bir yığın gereksiz, yersiz söz.
Deyim : Allayıp pullamak:
Anlamı : Kötü görünüşü kapatmak için bir şeyi süslemek, donatmak. “Hurda arabaları allayıp pullayıp pazara çıkarmışlar.”
Deyim : Çek! (çek arabanı!)
Anlamı : hkr. ‘git buradan!’ anlamında kullanılan bir söz: ‘Ben şimdi boya mı düşünüyorum? Çek arabanı şuradan diyecektim, diyemedim.’ -O. V. Kanık.
Deyim : Öküz arabası gibi
Anlamı : Çok yavaş.
Deyim : Tavşanı araba ile avlamak
Anlamı : İşini telaşsız ve soğukkanlılıkla görmek.
Deyim : Anasından emdiği süt burnundan (fitil fitil) gelmek:
Anlamı : Bir işi yaparken çok sıkıntı çekmek, eziyete katlanmak. “Şu arabanın taksitlerini ödeyinceye kadar anamdan emdiğim süt burnumdan geldi.”
Deyim : Aşağı kurtarmaz:
Anlamı : 1) Bundan ucuza verilmez. 2) Daha aşağı bir durumu kendine lâyık görmez. “Israr etme, bu araba daha aşağı kurtarmaz.”
Deyim : Canı gitmek:
Anlamı : Önem ve değer verdiği, beğendiği bir şeye zarar gelecek diye çok korkmak, kaygılanmak. “Araba çizilecek diye canı gidiyor.”
Deyim : Dokuz doğurmak:
Anlamı : 1. Bir işi güçlükle ve sıkıntı içinde sonuca ulaştırmak. 2. Merakla, heyecanla, sabırsızlıkla, sıkıntı çekerek beklemek.“İşe geç kalmıştı, yeni araba gelinceye kadar dokuz doğurdu.”
Deyim : Dolu dizgin:
Anlamı : 1. Son hızla (süvari ve at arabası için). 2. Önüne geçilemeyecek biçimde, çok fazla olarak.“Kinlerimizi dolu dizgin salıverdik düşmanın üstüne.”
Deyim : Elden düşme:
Anlamı : Az kullanılmış.“Elden düşme bir araba aldı.”
Deyim : Geçer akçe:
Anlamı : Herkesçe aranılan, beğenilen, değerli (şey).“Elimizdeki tek geçer akçemiz şu arabadır.”
Deyim : Hayır kalmamak:
Anlamı : İşe yarar, beğenilecek bir yanı ve tarafı kalmamak.“Bu arabalarda hayır kalmamış, yenilerini almamız gerekecek.”
Deyim : İş yok:
Anlamı : O şeyde yarar yok, faydası olmaz. “O arabada hiç iş yok, almaya değmez.”
Deyim : Kıl payı (kalmak):
Anlamı : Çok az, az bir fark (kalmak). “Araba o hızla virajı alamadı, uçuruma yuvarlanmasına kıl payı kalmıştı.”
Deyim : Ölümüne susamak:
Anlamı : Yapmakta olduğu tehlikeli işte ölümü kendi üzerine çekecek davranışta bulunmak. “Ölümüne mi susadın, çekil şu arabanın önünden!”
Deyim : Tası tarağı toplamak:
Anlamı : Gitmek üzere bütün eşyasını toplamak. “Tası tarağı toplamış arabanın gelmesini bekliyorduk.”
Deyim : Tuzluya mal olmak:
Anlamı : Oldukça çok para harcanarak sağlanmış olmak. “Arabayı tamir ettirdik ama tuzluya mal oldu.”
Deyim : Üste vermek:
Anlamı : Fazladan ödeme yapmak. “Üste bir milyon verdiler ama bu arabayı değişmedim.”