Arefe günü yalan söyleyenin, bayram günü yüzü kara çıkar Arife günü yalan söyleyenin (oruç yiyenin) bayram günü yüzü kara çıkar (olur); atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Arefe günü yalan söyleyenin, bayram günü yüzü kara çıkar.
Yalancılık bir meslek değildir ve acizlerin kolayca başvurduğu bir yoldur. Bu insanların kısa zaman içinde mutlu olacakları zaman söyledikleri bir yalan, mutlu günlerinde onlara hezimet olarak döner ve tüm foyaları ortaya çıkarak ellerindekilerden olurlar.
Kısaca açıklaması : Bir sözün yalan olduğu çabuk anlaşılır ve söyleyen, topluluk içinde utanılacak bir duruma düşer.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Sözü yalan olan adamın yüzüne Arefe günü yalan söyleyenin, bayram günü yüzü kara çıkar dediler.
Açıklama ve kompozisyon : Nasıl bir dünyamız olursa olsun insan bazen yalan söyleme gereği hisseder. Bazen kendini savunmak için bazen korunmak için bazense alışkanlıklardan dolayı söylenir yalanlar. Kelime olarak tarif edecek olursak yalanı; gerçeği, hakikati gizlemek doğrunun önüne perde çekmek diye tanımlayabiliriz.
Bildiğiniz gibi arife bayram öncesidir. Eğer yalan söylerseniz, yalanınız mutlaka ortaya çıkar ve bunun utancını ve zararını çekersiniz. Bu atasözünde aslında yalanınızın çok geçmeden ortaya çıkacağı da anlatılmak istenmektedir. Arife ile bayram arası ne kadar! Her zaman söylerim, “yalan söylemek istemiyorsan, her zaman doğruyu söyle”. İnanın bana çok kolay ve zahmetsiz oluyor. Yalan söylemeyi seviyorum diyorsanız, onun utancını çekersiniz mutlaka, yüzünüz kararır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.