Arı kahrını çekmeyen balın kadrini ne bilir; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Arı kahrını çekmeyen balın kadrini ne bilir.
İnsan hayatı türlü sıkıntılarla doludur. Genelde sıkıntılar bir noktada sona erer. Hayatında dert ve sıkıntı çekmemiş olan kişiler, rahatlığın, huzurun ve mutluluğun kıymetini pek anlayamazlar. Atasözündeki gibi; arıcılık yapmayan kişiler de balın hangi zorluklarla yetiştiğini bilmediğinden, balın kıymetini pek bilmezler.
Kısaca açıklaması : Çok çalışıp çabalamadan hiçbir şeyin sahibi olamayız. Olsak bile bunun kıymetini asla bilemeyiz. Haydan gelen her zaman huya gider, dahada fazlası elimizde olanlarıda alıp götürür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Emeğimin kıymetini bilmiyen arkadaşıma arı kahrını çekmeyen balın kadrini ne bilir diye söyledim. secdem.net sitesine aittir.
Açıklama ve kompozisyon : Hepimiz günlük hayatımızı devam ettirmek için belirli bir işte çalışıyoruz ya da okullarımıza devam ederek derslerimizde başarılı olmak için belli bir çaba içindeyiz. İşte amacımız doğrultusunda harcadığımız bu enerjiye emek adı verilir. Kişinin çalışarak kazandığı başarılar insanın her şeyden çok mutlu eder. İnsan bu başarıları hayatı boyunca türlü sıkıntılarla geçirmiş ve kazanmıştır. Genelde sıkıntılar bir noktada sona erer. Hayatında dert ve sıkıntı çekmemiş olan kişiler, rahatlığın, huzurun ve mutluluğun kıymetini pek anlayamazlar. Bu nedenle emeğinin karşılığını, ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın. Sakın emeğini, bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenle tartışma .”
Atasözündeki gibi; arıcılık yapmayan kişiler de balın hangi zorluklarla yetiştiğini bilmediğinden, balın kıymetini pek bilmezler.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.