Arı, kızdıranı sokar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Arı, kızdıranı sokar.
Hiçbir insan durup dururken çoklukla birinin canını yakmaz. Kişi ancak kendisini kızdırıp bunaltana, sataşıp ilişene, kötülük yapana karşı ister istemez eyleme geçer; saldırır ve zarar verir. Yada İnsan, yapısı itibariyle damarına basan kimseye kızar. Kişi, sonunda öleceğini bilse bile kendisini sinirlendirene saldırır.
Kısaca açıklaması : Kişi kendisini sinirlendirene saldırır; sonunda öleceğini bilse bile.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Beni kızdıran arkadaşımı dövdüm
Cümle : Sınıfta Öğretmenimi kızdırınca Arı kızdıranı sokar atasözünü daha iyi anladım.
Cümle : Çocuk bana laf attığı için onu dövdüm.
Açıklama ve kompozisyon : Birçoğumuz günlü bazı olaylardan sinirlenir veya kızarız. Burada tabiki insan kendi kendine sinirlenmez ve kızmaz. Kişi ancak kendisini kızdırıp bunaltana, sataşıp ilişene, kötülük yapana karşı ister istemez eyleme geçer; saldırır ve zarar verir. İnsan ne kadar sakin olursa olsun ne kadar korkak olursa olsun herkesin bir yere kadar sabrı vardır. O yüzden kişi sinirlendiğinde veya kızdığında kim karşısında olursa olsun hatta sonunda öleceğini bilse bile kendisini sinirlendirene saldırır. Secdem.net
Yalnız şunuda söylemek gerekir. Dinimizde kızmamak değil, öfkesini yenmek istenmiştir. Dinimizin emirlerine uyup yasak ettiklerinden kaçan öfkesini yener, sabra kavuşur. Dinimiz, yapılması imkansız olan şeyi emretmez. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hak teâlâ, kendini sabretmeye zorlayanı sabretmeye muvaffak kılar.) [Buhari]
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.