Arsızın yüzüne tükürmüşler, “yağmur yağıyor” demiş; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Arsızın yüzüne tükürmüşler, “yağmur yağıyor” demiş.
İnsanın yüzünü kızartan utanma duygusudur. Bu duyguyu yitiren kimse, insana özgü tüm duyarlılığıda yitirmiştir. Arsız kimse ne kadar ağır hakaret görse, aldırış etmez. Pişkinliğe vurur, iyi karşılar.
Kısaca açıklaması : Arsız ne kadar ağır hakaret görse aldırış etmez; pişkinliğe vurur, iyi karşılar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Adamın hiç utanması yok boşuna dememişler arsızın yüzüne tükürmüşler, “yağmur yağıyor” demiş.
Açıklama ve kompozisyon : Utanmayan her şeyi yapar. Onun için utanma duygusu çok lazım. Utanmak bir insanın maneviyatı gibidir. Aldığı terbiyeyi gösterir. Utanmak masum laşmak gibidir. Bu duygu, insanı, her istediğini yapmaktan alıkoyan en önemli özelliklerden biridir. Utanmayan bir insan geleneklerini göreneklerini yok sayar. Onun için sadece kendisi vardır. İnsanı bencilleştirir. Yalnızlaştırır.
Şerefini yitirmiş arsız insanlar artık insanlıktan uzak hale gelmiş, haya duygusunu tamamen yitirmişlerdir. Sıradan bir insanın bile onurunu incitecek, kalbini parçalayacak olumsuz eleştirilere güler, işi dalgaya vururlar.
Ama tam tersini yani atangaç olan bir şahsı utangaçlığından dolayı tenkid eden kişiyi Hz. Peygamber şöyle uyarır: “Onu tenkit etmekten vazgeç. Çünkü utanma duygusu olan haya, imandandır.”
Bir kere insan onurunu kaybettiyse o insandan güzel şeyler beklemek nafile olur. Böyle insanlardan uzak durmak, onlarla dost olmamak en iyisidir. Onlar her yerde hakaret işitir, eleştirilir, yerden yere vurulurlar; ancak hiç de umurlarında olmaz. Yüzsüzdürler, bu yüzden de başka insanların hakaretlerini içine sindirir kendilerini koruyamazlar bile.
Hayâ; utanma, ar, namus, çirkin şeylerden sıkılma veya edebe uymayan bir şeyin meydana gelmesinden dolayı kalpte meydana gelen rahatsızlıktır. Resulullah (s.a.v)’in bu konuda çok hadisleri vardır. “Hayâ ile iman beraberdirler. Biri gidince, diğeri onu takip eder.” İşte bu anlayış, ölçü, ilke ve prensiplerle yetişen kaliteli insan yetiştirmek lazımdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.