Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.
Bir olayın sonunda yada başında çaresiz kalmak, ne yapacağını şaşırmak kadar kötü bir durum olmasa gerek! Ne konuşulsa bir taraftan ziyana, ne uygulansa bir kişiye zarara dokunulacağı beliren olaylarda kullanılır.
Kısaca açıklaması : Darıltmak, gücendirmek istemediği iki şeyden birini seçmek durumunda kalan kimse. Karar vermesi güç.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Annem iki komşunun arasında kalınca kendi kendine aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık dedi.
Cümle 2 : Öyle kötü bir durumda kaldık ki aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık…
Cümle 3 : Çok kararsız kalıyorum aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık halindeyim.
Cümle 4 : Maalesef kötü bir duruma düştük, resmen aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık…
Açıklama ve kompozisyon : Günlük hayatta pek çoğumuzun başına gelen olaylardan bir tabesidir. Hayatımızı etkileyeceğini bildiğimiz kararlar almak bazen o kadar zorlaşır ki… Tüm olaylar sizin kontrolünüz dışında gelişmiş olabilir, nihai karar aşamasına gelene kadar.
İnsanlar bazen öyle iki seçenek arasında kalır ki hangisini seçerse seçsin zararlı çıkar. Öyle durumlarda üçüncü bir seçeneğin olacağı düşünülmez. Kişi nasıl davranırsa davransın, kendisinin veya başkasının aleyhinde olacaktır. Bu tür durumlarda insan hesaplarını iyi yapmalı. Bazen, sakal bıyıktan bazen de bıyık sakaldan daha değerli olabilir. En az zararla kurtulacağımız tercihleri seçmek yararımıza olacaktır.