Asil azmaz, bal kokmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Asil azmaz, bal kokmaz.
Kendine has özellikleri bulunan bir nesne ne denli biçim değiştirirse değiştirsin, aslî özelliğini yitirmez. Bu durum insan için de söz konusudur. Soylu bir aileden gelen insanlar ne denli büyük bir sarsıntı geçirirlerse geçirsinler, bayağı bir duruma düşüp yozlaşmazlar; soyluluklarını yitirmezler. Ama mayalarında kötülük, noksanlık bulunan kimseler için böyle bir şeyden söz edilemez; onlar eninde sonunda bir açık verirler, olumsuz yanlarını dışa vururlar.
Kısaca açıklaması : Yaratılış gereği asil olan insan sonradan zengin olsa yada önemli bir göreve getirilse, azgınlık yapmaz ve sonradan görmelere özgü davranışları sergilemez. Balda, aslı yoğurt olan yağ gibi koku vermez.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı: Çok iyi bir adam başkan olursa değişmez, çünkü asil azmaz, bal kokmaz.
Açıklama ve kompozisyon : Öyle ortamlar vardır ki sizi sahip olduğunuz kişilikten çıkarır, başka bir insan yapar. Oyüzden bazı insanlar vardır. Bir makama geldiğinde veya zengin olduğunda değişir. İnsanların davranışları, özellikleri değişir; insanların bir bütün olarak değiştiğini söylemek çok doğru olmaz.
Derler ya otu çekerler köküne bakarlar bayağı otların kökü olmaz ama kaliteli otların köküde sağlamdır insanlar da öyledir insanlar şerefli bir geçmişe sahipse torunları da ne kadar sorunlu olsalarda geçmişinden beklenmeyecek işler yapmazlar
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.
Asıl azmaz bal kokmaz ,kokar ise yağ kokar çünkü aslı ayrandır. Diye biliyorum.