Ateş olmayan yerden duman çıkmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
Bir olay ya da durumun varlığı, gerçekten ortada olup olmadığı, belirtisinin görülmesiyle anlaşılacak bir şeydir. Eğer meydanda bir belirti varsa, olay veya durum da var demektir. Halkımız arasında, her söylentinin gerçek bir nedene dayandığına ilişkin yaygın bir görüş hâkimdir.
Kısaca açıklaması : Bir olayın gerçekten meydana gelip gelmediğini anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olayda var demektir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Yalan söylüyorsun ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
Bunları ben yapmadım diyorsun ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
Bunları yaptıklarını intihar ediyor ancak ateş olmayan yerden duman çıkmaz
Açıklama ve kompozisyon : Gerçek anlamına baktığımız da hakikaten de bir evin bacasından duman çıktığını görünce o evde bir ocağın ya da bir sobanın yandığını düşünürüz . Çünkü belirtisi dumanın dışarı çıkmasıdır . Toplumda da bazı olaylar yaşanabilir. Bu iyi ya da kötü olabilir .
Ancak bu atasözüne körü körüne bağlanmak da doğru değildir. Somut anlamda düşünüldüğünde elbette ki ateş olmayan yerden duman çıkmaz; ancak bu anlamı, insanların yersiz olarak çıkardığı dedikodular, iftiralar için de geçerli saymak akıl karı değildir.
Ateşin olması için kıvılcım olmalı. Yani söylemek istediğim size bir konuda bir şey söylendiğinde buna tamamen yalandır diyemeyiz. Karşınızdaki kişi bunları durup dururken uydurmaz. Mutlaka bir dayanağı olmalı, onu tetikleyen bir şey olmalı. Hiçbir şey boş yere söylenmez.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.