Paça ıslanmadan balık tutulmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ayaklar ıslanmadan balık tutulmaz.
Kişiler istediklerine erişebilmek için fedakarlık yapmak gerektiğini bilir, bunun içinde gereken fedakarlıkları yaparak amaçlarına ulaşırlar. Erdemli insanlar çoğu zaman isteklerine ulaşabilmek için olayları veya kişileri gerek zararlı, gerekse zararsız olarak kullansa bile, sıradan ve sade insanlar tıpkı deredeki balığı tutabilmek için ıslanacağını bildiği gibi, farklı olaylar içinde kendinden ödün vereceğini bilir.
Kısaca açıklaması : Balık tutmak için zorunlu olarak suyun yakında olursunuz, hatta suyun içinde olmanız gerekebilir ve ıslanmadan bu işi halledemezsiniz. Hayatta da emek harcanmadan, fedakarlık yapılmadan, sıkıntı ve zahmet çekilmeden kıymetli hiçbir şey elde edilemez.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : İstediğim baığı tutmam için denize açılmam lazım.
Cümle : Babam bana sınav üzerinden nasihat ederken, ayaklar ıslanmadan balık tutulmaz atasözünüde söyledi.
Açıklama ve kompozisyon : İnsan ise; yaratılanların en mükemmeli olduğundan, fedakârlık en evvel insana yakışır ve onda bulunması icab eder. İnsanoğlu için hayatta her şeyin bir karşılığı, her zorluğun da bir ödülü vardır. Mesala; kimileri hayatından, kimileri imkânlarından, kimileri ilminden, kimileri makam ve rütbesinden, kimileri zamanından, kimileri muhabbet ve şefkatinden, kimileri ibadet, evrad ve ezkarından fedakârlık yapabilirler.
Paça ıslanmadan balık tutulmaz sözünde olduğu gibi; emek verilmeden ve çeşitli zorluklara katlanılmadan hiçbir güzelliğin elde edilemeyeceğini anlatan pek çok özdeyişimiz vardır.
Bazı zorluklar yaşandığı anda insanı sıksa da, emeğimizin karşılığını aldığımız da bu sıkıntılar mutluluğa dönüşecektir. Emek vermeden, çalışmadan, çabalamadan bir şey elde edilememektedir. Bu yüzden bazı sıkıntılar, gelecek güzelliklerin müjdecisi olarak kabul edilmelidir. Hayata bu açıdan bakmak hem zorlukları daha rahat aşmamızı sağlar, hem de güzel günlerin mutluluğunu artırır.
Hayattan ve uğraştığı işten olumlu bir karşılık bekleyen herkes, çeşitli sıkıntılara göğüs germek ve çalışmak durumundadır. Çalışan herkes bir gün emeğinin karşılığını mutlaka alır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.