Az yetmez, çok artmaz (artmazsa yetmez, yetmezse artmaz); atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Az yetmez, çok artmaz (artmazsa yetmez, yetmezse artmaz).
Bir iş için gerekli maliyet bellidir. Eksik bir kaynak ayırırsanız yetersiz, gereğinden fazla kaynak ayırırsanız fazlalık olur. İçinizin rahat etmesi için her şeyde ihtiyaçtan biraz fazla kaynak ayırmak her zaman iyidir. Örneğin misafirlerinize yemek verdiğinizde, yemekten sonra hazırladığınız yiyecek ve içecekler artmış ise herkes dilediği kadar yiyip içmiş diye düşünür, içinizi ferah tutarsınız. Tersi bir durumda ise artan bir şey olmadığı için acaba ikramlar yetmedi mi diye kaygılanır, huzursuzluk duyarsınız.
Kısaca açıklaması : Şu dünya ne garip değil mi? İnsanların önüne bir tabak yemek verdiğinizde, açlık piskolojisinin etkisinden olsa gerek bu yemeğin az olduğu belirtilir. Fakat çok verdiğinizde ise hiçbirşey değişmez, hiçbirşey artmaz. Kişi yine yiyebileceği kadarını yer, karnını yine doyurur. Halbuki ilk önceki isteği tamamen içgüdüsel duyuları yüzünden kaynaklanmıştır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Az olan yemeği şikayet ettiğimde annem bana, az yetmez, çok artmaz (artmazsa yetmez, yetmezse artmaz) dedi.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanlar çok garip yaratıklardır. İnsanın tabiatında doyumsuzluk ve açgözlülük vardır, insanın Karun kadar serveti de olsa, mala ve paraya doymaz. Burada geçmişten gelen atasözümüz olan “Az yetmez, çok artmaz” Bazı insanlar açgözlülüklerinden dolayı yeterli olacağı halde daha çok şey isterler. Böyle kişilere çok şey de verseniz gözleri doymadığı için geriye bir şey arttırmamaya çalışırlar. Hayatta her zaman kanaatkâr olmak lazımdır. Unutulmamalıdır ki azı beğenmeyen, çoğu hiç bulamaz.
Dünya malına hırsı olan kimse de dünyalığı arttıkça açgözlülük ve hırs ağzını açarak yok mu daha demeye başlar. Hak Teâlâ insanın bu kötü hırsına işaret ederek şöyle buyurmaktadır:
“Gerçekten insan, pek hırslı (ve sabırsız) yaratılmıştır.” (Meâric 70/19).
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.