Azı karar çoğu zarar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Azı karar çoğu zarar.
Her ne iş yaparsak yapalım fazlasına göz dikmemeli, hakkımız kadar olanına sahip olmalıyız. Fazlası için yaratılacak hırs, bizi azmettirir, kötü suçlara teşvik eder, haram yememize neden olur.
Kısaca açıklaması : Hangi işte olursa olsun aşırılığa gidilmemeli, herkesin uygun gördüğü ölçüde kalmalıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Hakkımdan fazla olanı istediğimde azı karar çoğu zarar dedi bana.
Açıklama ve kompozisyon : İslam, yaratılışa en uygun hükümleri ihtiva ettiği için itidali emretmiş, bu çizginin altına ya da üstüne taşmayı aşırılık olarak görmüş ve uygun bulmamıştır. Bu nedenle aşırıya kaçmadan, tamamen ihmal de etmeden işleri orta yolu takip ederek mûtedil bir tarzda yürütmek, dosdoğru olmak bakımından büyük önem taşımaktadır.
Kimi insanlar, hırslarına kapılarak her şeyin aşırısına kaçarlar. Örneğin kilolu bir insan bir anda zayıflamak niyetiyle yemek yemeyi tamamen bırakır. O kişinin bu şekilde zayıflaması mümkün müdür? Evet, mümkündür fakat aslında o kişi zayıflayıp daha sağlıklı olmak yerine, zayıflayıp belki de sağlığından tamamen olacaktır. Aynı şekilde normal bir insanın, yemesi gerektiğinden çok daha fazlasını yemesi de ona zarar verecek ve sağlığından edecektir. Bu nedenledir ki her şey ölçüsünde, ayarında tutulmalı, kişiye faydalı olacak şekilde yapılmalıdır. Peygamber Efendimiz, ibadetin bile aşırısından, fazlasından bizleri men etmiştir.
Öyle ki zamanın sahabelerinden birinin karısı peygamberimizin yanına giderek, kocasının sürekli mescitlerde, şurada burada ibadet ettiğini, eve bile çoğu defa gelmediğini, böylece hem kendisini hem de çocuklarını ihmal ettiğini söylemiştir. Peygamberimiz ilgili şahısla görüşerek, ibadetini azaltmasını söylemiştir. Çünkü o da farkındadır ki her şeyin bir ölçüsü vardır ve bu ölçüden az veya fazla davranıldığında, bu durum kişiye veya çevresine zarar verecektir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.