Bahtı ile ilgili deyimleri ve anlamları. İçinde ve anlamında bahtı kelimesi geçen deyimler hangileridir? Bahtı ilgili deyimleri nelerdir? Bahtı sözleri…
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Deyim, belli bir kavramı, belli bir duygu ya da durumu dile getirmek için birden çok sözcüğün bir arada, seyrek olarak da tek bir sözcüğün yan anlamında kullanılmasıyla oluşan sözdür.
Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır. Deyimi oluşturan sözcüklerin kimileri gerçek anlamını yitirerek mecaz anlam kazanırlar. Mecazlı anlatım, söze güzellik ve akıcılık katar. Türkçe, deyimler bakımından çok zengin bir dildir. Deyimler, göz önüne kuvvetli imgeler getiren sembollü sözlerdir. Halkın dikkatli ve zeki görüşlerinden doğmuştur.
Bahtı açık olmak
Anlamı : herhangi bir konuda şansı yaver gitmek, talih yüzüne gülmek: ‘zaten başak burcunda doğmuş ananın kızında evlenme bahtı açık olur.’ -h. R. Gürpınar.
Bahtı açılmak
Anlamı : talihi dönüp uygun duruma veya arzulanan sonuca gelmek.
Bahtı bağlı olmak
Anlamı : 1) talihi kapalı olmak; 2) kız için evlenecek istekli çıkmamak.
Bahtı kapanmak
Anlamı : 1) talihsizliğe uğramak, istenen sonuca ulaşmamak; 2) evlenememek.
Bahtı kara olmak
Anlamı : sürekli olarak talihi yaver gitmemek, mutsuz olmak.
Bahtına küsmek
Anlamı : talihsizliğinden yakınmak.