Bal tutan parmağını yalar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bal tutan parmağını yalar.
Başkalarına yararı dokunan yerlerde çalışan, onlara iyi ve güzel şeyleri sunmakla görevli bulunan kimse, ürettiğinden ya da dağıttığından kendisi de faydalanır. Genellikle bu tutum da hoş görülmeye çalışılır. Çünkü o görevi yapan bunu hak ediyor kanaati yaygın hâle gelmiştir. Aslında çok yanlış bir atasözüdür. Her insan hakkına razı olup, farklı yorumlamalarla kendine her şeyden pay çıkarmaya çalışmamalıdır.
Kısaca anlamı : Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamın yaptığı görevde hep bal tutan parmağını yalar atasözünü hatırlarım.
Cümle : Bana verdiği ödevle bal tutan parmağını yaladı resmen.
Cümle : Adam yeteneğini keşfetti,bal tutan parmağını yaladı işte.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanlar içinde bulundukları ve bizzat yaptıkları işlerin sonuçlarından az da olsa kendileri de faydalanırlar. Hayatımızda bir çok işe girer çalışırız. Çalıştığımız işler bize getirdiği verimlerden de aynı zamanda faydalanmaktayız.
Bir örnekle açıklamak gerekirse: Bir işle uğraşan kişi, uğraştığı iş her ne olursa olsun o işle haşır neşir olur; yani o işin izlerini taşır. Babamızın araba tamircisi olduğunu düşünelim; babamızın ellerinde yağ izleri olması doğal değil midir? Peki babamızın kendi arabasını kendi emeği ile daha ucuza tamir etmesi doğal değil midir?
Özellikle insanların yararına olan, güzellik barındıran işlerle uğraşanların veya insanlara güzel şeyler vermekle, dağıtmakla görevli olanların, verdikleri, dağıttıkları şeylerden kendilerinin de istifade etmeleri gayet normaldir. Örneğin bayramlarda, hastaneleri dolaşarak onlara tatlı ikram eden birinin, o tatlılardan kendinin yemesi gayet normaldir. Çünkü o, belli bir emek vererek yorulmuş ve yorulmanın ödülü olarak da tatlı yemiştir.
Bu atasözümüz aynı zamanda kişinin yaptığı işlerin neticelerini de alacağını ifade etmektedir. Güzel işler yapanlar, güzel sonuçlarla karşılaşacaklardır. Örneğin evlatlarına karşı hayırlı bir baba olan kişi, ilerde evlatlarından da hayır görecektir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net
….