Baş nereye giderse ayakta oraya gider; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Baş nereye giderse ayakta oraya gider.
Toplu halde yaşayan insanlar, kendilerini yönetenlerin gösterdiği doğrultuda hareket ederler. Toplumların tercih ve davranışlarını başta bulunanlar belirlerler. Bundan dolayı başta bulunanlar nasıl bir yol tutarsa onların yönetimi altında bulunanlarda o yolu izler.
Kısaca anlamı : Başta bulunan nasıl bir yol tutarsa onun yönetiminin altında bulunanlar da o yolu tutarlar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam birçok şeyi dedeme göre gidiyor.
Cümle : Okulumuzun müdürü kuralları değiştirince öğretmenler de ona göre gittiler
Cümle : Çocuklar, eski insanlardan gördüklerini yapmaya çalışırlar..
Açıklama ve kompozisyon : İnsanlar ne yapacaklarını bilemeden şaşkınlık yaşarlarken liderler onlara bir yol gösterir ve adeta deniz feneri olur . Bu nedenle bir ülkede yöneticiler, iş başında bulunanlar, bir iş yerini yönetenler nasıl hareket edip bir yol izlerlerse, yönetilenler de onlar gibi davranıp onları takip ederler. Bu atasözüne örnek olarak çobanı ve sürüsünü örnek verebiliriz. Çoban, bir anlamda sürüsünün başıdır ve sürüyü bir yere götürmek istediğinde onun en başında yürüyerek, sürünün onu takip etmesini sağlar ve o nereye giderse sürü de peşinden gider.
Durum insanlar için de geçerlidir. İnsanlar, büyüklerinin, liderlerinin, anne-babalarının yaptığını yapmaya çalışır onları örnek alırlar. Bir kız çocuğu annesinin yolundan gider mesela. Yahut bir işçi, ustasının çalıştığı kadar çalışır. Bir öğrenci öğretmenini rol model alır. Öğretmeninin sahip olduğu kötü alışkanlıklara o da eğimli olabilir. Bu nedenledir ki sorumluluğumuz altında bulunanların güzel şeyler yapmasını istiyorsak, bunu öncelikle bizler yapmalı, onların bizleri takip edeceğini unutmamalıyız.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.Secdem.net