Beyin ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde beyin geçen kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Beyin ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Dilimizde birçok kelime kökü ile ilgili atasözleri ve deyimler bulunmaktadır. Bunlardan birisi de “Beyin” kelimesidir. “Beyin” kelimesi ile ilgili bir atasözü veya deyim söyleyin desek belki de birçok kişinin aklına hiçbir şey gelmez. Bu nedenle bu makalemizi derledik.
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
BEYİN İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMI
Ağustosta beyni kaynayanın zemheride kazanı kaynar
Yazın çalışan kışın rahat eder.
Deyimler
Beynini kemirmek
Rahatsızlık vermek, huzurunu kaçırmak: işte birkaç zamandır beynini kemiren şüphe: ben deli miyim? –h. R. Gürpınar.
Beynini dağıtmak
Öldürmek.
Beynine vurmak
İçki etkisiyle ne yaptığını bilemez duruma gelmek.
Beynine girmek
Herhangi bir konuda birisini yönlendirmek, ikna etmek.
Beyninden vurulmuşa dönmek
Beklenmedik bir durum karşısında olağanüstü bir üzüntü ve şaşkınlığa uğramak: bu satırları okuyunca mustafa beyninden vurulmuşa döndü. –e. Bener.
Beyninde şimşekler çakmak
1) çok üzülmek, sarsılmak; 2) zihninde birden bir düşünce doğmak.
Beyni sulanmak
Düzgün düşünemez olmak, bunamak: beyni sulanan bu ayyaş, iğrenç mahluku onlara anlatmakta ne fayda olabilirdi. –m. Yesari.
Beyni sıçramak
Aklı başından gitmek: akşam eve gelip de heykelin başını boyun yerinden çatlamış ve güzelim mermer başlığı tuzla buz olmuş görünce beynim sıçradı. –h. Taner.
Beyni kaynamak
Aşırı sıcaktan sersemlemek, bunalmak: kızgın güneşin altında bütün gün beynim kaynıyor. –o. Kemal.
Beyni karıncalanmak
Zihin yorgunluğundan düşünemez olmak.
Beyni bulanmak
1) sersemlemek, düşünemez olmak; 2) kötü bir şey sezinlemek.
Beyni atmak
Tepesi atmak.
Beyin yıkamak
Ruh b. insanı, kendine özgü düşünce ve dünya görüşüne yabancılaştırmak, başka yönde düşünür ve davranır duruma getirmek amacıyla çeşitli yollarla etkilemek.